Америка употребила тајно оружје у Сирији

Америчке снаге за специјалне операције употребиле су тајну ракету која „садржи у себи средњовековну суровост и напредне технологије“ за убиство сиријског лидера Ал Каиде Халеда ел Арурија.
д
Фото: Youtube Printscreen

Амерички чиновници и представници Ал Каиде потврдили су ликвидацију Халида ел Арурија — фактичког лидера терористичке групе Хурас ад-Дин, сиријске филијале Ал Каиде. Операција ликвидације терориста била је изведена 14. јуна у Идлибу.

„Начин на који је умро био је запањујућ“, пише лист „Њујорк тајмс“, истакавши да је за ликвидацију милитаната била искоришћена тајна ракета, а преноси Спутњик.

Ради се о ракети класе „ваздух-земља“, која је лансирана са дрона. Ракета је имала бојеву главу без експлозива. Уместо да експлодира, горњи део возила Халеда ел Арури био је дигнут у ваздух са десет килограма метала.

„Ако није погинуо од удара ултрабрзе гранате, друга карактеристика ракете је то скоро сигурно урадила: шест дугих оштрица које су се отвориле неколико секунди пре удара, исекле би све на свом путу“, пише лист.

Ракета хелфајер, позната као Р9Џ, направљена је за време председника Барака Обаме, како би се смањио број жртава међу цивилима и смањила штета током америчке борбе са терористима у Авганистану, Пакистану, Ираку, Сирији, Сомалији и Јемену.

nedim
26.06.2020 • 08:26
močne sile mogu da rade šta hočeju sa svojim protivnica hočeju a da ne odgovaruju nikom
EUR/RSD 117.3909
Најновије вести