Асанжов брат: Жалба суду у Лондону уз нове информације

ВАШИНГТОН: Шиптон Асанж, брат оснивача Викиликса Џулијана Асанжа изјавио је данас да ће жалба Асанжовог правног тима Високом суду у Лондону на одлуку о његовом изручењу САД укључивати нове информације које раније нису достављене судовима, укључујући тврдње изнесене у прошлогодишњем извештају о плановима за његово убиство.
asanz, youtube
Фото: Youtube Printscreen

"(Жалба) ће вероватно бити поднета неколико дана пре истека рока (14-дневног жалбеног рока) и укључиваће нове информације које раније нисмо могли да изнесемо пред суд. Информације о томе како су Џулијанови адвокати шпијунирани и како су коване завере о његовом киднаповању и убиству од стране ЦИА", рекао је Шиптон у интервјуу Ројтерсу.

Он је мислио на извештај Јаху њуза из септембра 2021. о наводним америчким плановима да киднапују или убију Асанжа када се скривао у амбасади Еквадора у Лондону.

ЦИА је одбила да коментарише извештај.

Британска министарка унутрашњих послова Прити Пател одобрила је раније данас изручење оснивача Викиликса САД.

Британско Министарство унутрашњих послова у саопштењу наводи да Асанж има рок од 14 дана да поднесе жалбу на ову одлуку, а Викиликс је саопштио да ће он то и учинити.

"У овом случају, судови Уједињеног Краљевства нису утврдили да би изручење Асанжа било репресивно, неправедно или злоупотреба поступка, нити су открили да би екстрадиција била неспојива са његовим људским правима, укључујући његово право на правично суђење и слободу изражавања, и верују да ће док је у САД бити третиран на одговарајући начин, укључујући и медицинску негу", наводи се у саопштењу британског Министарства унутрашњих послова.

Он може да се жали Високом суду у Лондону, који мора да да одобрење за наставак жалбеног процеса.

На крају му остаје да се жали Врховном суду Велике Британије, али ако жалба буде одбијена, он мора да буде изручен у року од 28 дана.

САД терете Асанжа по 18 тачака оптужнице, међу којима је шпијунирање и хаковање државних компјутера, као и објављивање стотина хиљада поверљивих докумената, чиме, је, како тврде, угрозио људске животе.

За та дела могао би да добије казну до 175 година затвора.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести