Аустрија: Од 22. јула ново попуштање, али не по плану

БЕЧ: У Аустрији 22. јула ступа на снагу ново попуштање епидемиолошких мера, али не како је било првобитно планирано.
bec beč pix
Фото: pixabay.com

Делта сој, који се брже преноси, драматично је повећао број новозаражених, који се у протеклих недељу дана удвостручио и достигао цифру од око 350 инфицираних дневно. Пре само десетак дана тај број је био двоцифрен.

Зато ће ноћна гастрономија, како је и најављено, отворити своја врата, али, за разлику од ранијих најава, не и без одређених услова.

Тако ће у дискотеке, клубове, који су били затворени више од годину дана, моћи само вакцинисани гости или они са негативним ПЦР тестом. Они који су прележали корона вируса, за разлику од ранијих најава, мораће да покажу негативан ПЦР тест.

Од 22. јула ће бити довољна једна доза вакцине, али од 15. августа планирано је да се одговарајућа уредба додатно пооштри, па ће од тада у локале ноћне гастрономије моћи да уђу само потпуно имунизовани, односно они који су примили обе дозе вакцине, а да од пријема друге дозе није прошло више од 270 дана.

Аустрија покушава да се бори против ширења корона вируса и тако што од грађана тражи да се тестирају, а како би се редовно тестирали, управо су зато потврда о вакцинацији или негативан тест услов за улазак на одређена места.

У пракси, међутим, у ресторанима и кафићима нису толико ревносни, па се потврда о негативном тесту не тражи баш увек и од сваког госта, али то би ускоро могло да се промени, јер се Министарство здравља тек недавно “изборило” за могућност кажњавање непоштовања епидемиолошких мера.

На почетку примене мера да се тражи тест, Аустријанци су то поштовали, јер су се обрадовали отварању угоститељских објеката, који су месецима били затворени, али је убрзо та дисциплина попустила.

Широм Аустрије се нуди бесплатно тесирање на бројним местима, па тако у Бечу постоји мноштво пунктова за тестирање, где се обавља тестирање систему ПЦР-а, али без узимања бриса из носа или грла, већ грготањем течности која се затим анализира.

Делта сој постао је доминантан и сада чини 90 одсто свих узорака позитивних на корона вирус у последњих неколико недеља, али се то да се још увек не одражва на већу попуњеност болничких капацитета.

Аустрија, такође, има проблем са вакцинисањем младих, који су и међу најпогођенијима инфекцијом делта сојем, па се због тога планирају акције вакцинације на местима на којима млади најчешће бораве.

Аустријски канцелар Себастијан Курц нагласио је раније да пандемија корона вируса више није здравствени проблем друштва, већ је то, након што има довољно вакцина, постао индивидуални проблем грађана који не желе да се вакцинишу.

Тако је најавио и да ће влада покушати да ускраћује што мање слобода грађанима који су вакцинисани, али то неће важити за оне који одбијају имунизацију.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести