Аустрија пооштрава граничне контроле према свим суседима

БЕЧ: Аустрија од понедељка појачава граничне контроле према свим својим суседима, саопштило је Министарство унутрашњих послова.
austrija
Фото: pixabay.com

Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер разговарао је, с тим у вези, данас после подне са немачким колегом Хорстом Зехофером, након чега ће се чути и са министрима других суседних држава.

Путовања треба да буду смањена на апсолутни минимум, навео је Нехамер у саопштењу.

„Постоје свега само мало изузетака за путовања која су стварно потребна. Сада ћемо пооштрити контроле на граници и тиме и повећати притисак са циљем придржавања ковид мера“, поручио је он.

Граничне контроле, према његовим речима, инструмент су за прекидање таласа инфекције, који су посебно сада због нових сојева све опаснији.

Одлуку аустријских власти претходиле су критике из Немачке због сутрашњег попуштања мера у Аустрији.

Премијер немачке покрајине Баварске Маркус Седер оценио је да су комбинација мутација и пренаглено попуштање мера у Аустрији најгори пут.

Генерални секретар владајуће ЦСУ Маркус Блуме пребацио је Аустрији и Чешкој да воде неодговорну политику отаврања и да тиме угрожавају успехе које је постигла Немачка у борби против ширења корона вируса.

Нехамер је пренео да је имао позитиван разговор са Зехофером, који, такође, потиче из Баварске.

„Хвала министру Зехоферу на сарадњи у овим изазовним временима“; нагласио је он.

Док на границама Мађарске и Словеније, од мигрантске кризе 2015.постоје сталне контроле, а већ месец дана и према Чешкој и Словачкој, на међи према Немачкој, Италији и Швајцарској до сада се контролисало само по случајном узорку.

То ће, како је наведено, сада бити интензивирано.

Према Министарству ће аустријске полицијске јединице у сарадњи са колегама из суседства спроводит контроле.

Иначе аустријска влада тек је усвојила пооштравање режима уласка у земљу.

Према уредби, која је предвиђена да ступи на снагу од среде, сви који улазе у Аутсрију морају имати негативан антигенски или ПЦР тест, те је обавезан и десетодневни карантин.

Тај карантин се може прекинути, након пет дана изолације, негативним тестом.

Пре уласка у земљу путник је дужан да изврши онлајн-регистрацију.

Нова уредба обавезује сада и прекограничне раднике на регистрацију, али и негативан корона тест, који морају радити једном недлејно.

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести