Белгија на ивици здравственог коплапса

БРИСЕЛ: Белгија би због огромног раста броја заражених коронавирусом, као и хоспитализованих, могла да затражи међународну помоћ, упозорио је епидемиолог Пјер Ван Дам.
belgija
Фото: Tanjug

У белгијским болницама у овом тренутку хоспитализовано је 6.000 пацијената инфицираних Ковид-19, а број хоспитализација се удвостручује сваких осам дана.Само у среду 28. октобра хоспитализоване су 743 особе, док број новоинфицираних за 24 сата премашује 18 хиљада.

"Пораст заразе корона вирусом и хоспитализација надмашио је владине покушаје да их заузда, а здравствена заштита у земљи би могла да пукне у року од десет дана", упозорио је Ван Дам.

Професор медицине на Унивезитету у Антверпену, Ван Дам, додаје да ће Белгија морати да распореди војску и позове међународну помоћ јер пандемија корона вируса наставља да гура национални здравствени систем преко ивице колапса.

Савезни министар здравља Франк Вандербрук поручује да ће строге мере затварања земље морати да остану на снази ”дуже од месец дана”.

"Мере које су тренутно на снази мораће да трају најмање осам недеља. У овоме ћемо бити дуго, у питању је маратон и биће тешко”, закључио је Вандербрук.

Белгија се са 1.497 заражених налази на врху листе земља ЕУ по броју инфицираних на 100 хиљада становника.

Од почетка пандемије у земљи је урађено 4,7 милиона тестова, а позитивне резулате на Ковид19 добио је сваки четврти тестирани.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести