Без заставе ЕУ на отварању Олимпијских игара

ТОКИО: Међународни олимпијски комитет (МОК) одбио је предлог потпредседника Европске комисије Маргаритиса Шинаса и словеначког премијера Јанеза Јанше да се истакне застава Европске уније на церемонији отварања Олимпијских игара коју би носио словеначки тим, пише данас портал “Политико”.
eu
Фото: Танјуг/видео

Портпарол МОК-а је за “Политико” рекао да “олимпијски тим може да користи само једну заставу, један амблем и једну химну које је усвојио његов Национални олимпијски комитет, а одобрио Извршни одбор МОК-а“.

Нагласио је да нису дозвољени никакви изузеци, “јер би се у противном МОК суочио са бројним захтевима институција које, као и Европска унија, деле вредности које су срж Олимпијских игара”.

Ова вест долази само недељу дана након што су Шинас и Јанша упутили писмо председнику МОК-а Томасу Баху у којем се предлаже да словеначки тим, који представља нацију која тренутно председава ЕУ, на церемонији отварања носи заставу ЕУ уз своју националну заставу.

У писму су навели да ће тиме “словеначки спортисти постати амбасадори европског јединства и вредности које су у темељу Уније, а које се подударају са вредностима олимпијског покрета".

EUR/RSD 117.2737
Најновије вести