Блинкен: Превирања у Русији можда још нису завршена

ВАШИНГТОН: Државни секретар САД Ентони Блинкен изјавио је данас да превирања изазвана побуном "Вагнера" у Русији можда још нису завршена и да би могла да потрају и наредних недеља или месеци.
2
Фото: TANJUG/ Leah Millis/Pool Photo via AP

Он је у интервјуу за америчке медије, CNN, ABC и CBS, рекао да је побуна била "директан изазов за Путинов ауторитет", као и да је указала на праве пукотине у власти руског председника.

Блинкен је навео да је прерано причати о томе шта ће бити са борцима "Вагнера" који су јуче учествовали у побуни.

Говорећи о чињеници да је договор са шефом "Вагнера" Јевгенијем Пригожином постигао белоруски председник Александер Лукашенко, Блинкен је рекао да "можда Путин није желео да се спусти на ниво директног преговарања са Пригожином".

Додао је да је Путинова одлука да нападне Украјину створила хаос у Русији.

"Ако ово ставите у контекст пре 16 месеци, Путин је био на прагу Кијева, желеćи да за неколико дана заузме град и избрише Украјину са мапе. Сада је морао да брани Москву, главни град Русије, од плаćеника које је сам створио", рекао је Блинкен.

Амерички државни секретар је додао да је Вашингтон фокусиран на то да помогне Украјини како би она имала све што јој је потребно да се одбрани и поврати територију коју је Русија заузела.

"У мери у којој су Руси расејани и подељени, то може да отежа наставак њихове агресије на Украјину", рекао је он.

Блинкен је истакао да нису промењена ни америчка, ни руска нуклеарна политика као последица ове кризе.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести