Блумберг: Европа плеше по ивици катастрофе са вакцинацијом

Према подацима Блумберга, ЕУ је до сада применила око 8,9 милиона доза вакцине против корона вируса, односно две дозе на 100 становника.
korona posao pixabay
Фото: Pixabay.com

САД и Велика Британија вакцинисали су седам, односно 10,5 становника на 100, а Израел 43.

Будући да су за све до сада одобрене вакцине потребне две дозе, пред Еуропском унијом је врло стрма планина на коју се треба попети како би била на правом путу, преноси Индекс.хр писање Блумберга.

Ни будућност не изгледа много боље. ЕУ је намеравала да до краја лета потпуно вакцинише најмање 70 одсто становништва у свим земљама чланицама, али тај циљ можда више није достижан.

Европа је одобрила две вакцине - Фајзер/Бионтек и Модернину, али њихово снабдевање је недовољно. Европска агенција за лекове ове седмице требало би да испита и вакцину Астразенеке и Универзитета Оксфорд, али британска фармацеутска компанија каже да би у првом кварталу могла да смањи своју испоруку Еуропској унији готово 60 одсто.

Вакцина француског Санофија неће бити спремна до краја 2021. године због неуспеха у испитивањима, истиче Блумберг.

Последице овог неуспеха могу бити катастрофалне ако се брзо не реше. ЕУ је досад имала готово 426.000 смртних случајева због ковида-19, према подацима Европског центра за контролу и превенцију болести.

Што дуже буде требало да се пандемија стави под контролу, то ће више живота бити изгубљено, наводи Блумберг и оцењује да је репутација Европске уније у питању.

Успешна вакцинација такође је једини одрживи начин да се помогне опоравак привреде.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести