Болница за оболеле од ХИВ-а коју је прославила Леди Ди пред гашењем?

ЛОНДОН: Једина лондонска болница за оболеле од ХИВ-а коју је својом посетом својевремено прославила покојна принцеза Дајана могла би да буде затворена крајем овог месеца због недостатка финансијских средстава, саопштиа је хуманитарна организација које управља објектом.
1
Фото: Tanjug

Болница Мајлдмеј, која је отворена у источном делу Лондона 1988. године, сматра да је управо она једина установа у Европи намењена пружању здравствених услуга пацијентима оболелим од ХИВ-а, пренео је Ројтерс.

Болницу која има 26 кревета води хуманитарна организација Мајлдмеј која, такође, ради са особама оболелим од ХИВ-а у источној Африци.

Извршни директор Мајлдмеја ДЏиоф Колман изјавио је да је британска државна здравствена установа, која финансира 80 одсто Мајлдмејевих услуга, престала да упућује пацијенте у болницу како би смањила трошкове, због чега у болници тренутно има само 10 пацијената.

"Ако пацијенти не дођу код нас, онда дуже бораве на одељењима великих болница које су скупље од нас", рекао је Колман за Ројтерс.

Он је рекао да би уколико се болница затвори пацијенти морали да траже услуге у другим здравственим установама које су већ преоптерећене и нису специјализоване за негу оболелих од ХИВ-а.

Болница Мајлдмеј нашла се на насловним странама 1989. године када је принцеза Дајана посетила и пружила руку пацијенту у покушају да се избори против стигме која је пратила ХИВ.

Њен син, принц Хари, отворио је Мајлдмејеву нову зграду 2015. године.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести