Братунац: Сећање на 3.500 Срба страдалих у Подрињу 

БАЊАЛУКА: У Братунцу ће данас бити одржана комеморација у знак сећања на 3.500 страдалих Срба с тог подручја, Сребрнице и околине, којој ће присуствовати и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић. 
banjaluka
Фото: Tanjug (video)

Помен страдалим Србима и ове године одржава се са истом поруком: “Да се не заборави”. 

Породице српских жртава у Подрињу још чекају правду, подсећа РТРС.

На Петровдан 1992. године на подручју Власенице, Осмака, Зворника, Братунца и Сребренице, муслиманске снаге предвођене Насером Орићем чиниле су невиђена зла убијајући српско становништво, од новорођенчади до стараца, не бирајући средства.

Нема српског села у околини Сребренице и Братунца које није попаљено, а у којем војничка чизма тзв. Армије РБиХ није покушала да затре траг свему што је српско, кажу породице чији су чланови страдали.

Срби у Подрињу страдали су на најмоструознији начин, 43 деце је убијено, а многа питања ни данас немају одговор.

Међу њима су: Ко је убио снајпером дечаке Димитријевић, Слободана Стојановића? Има ли правде за Љубинку Гајић, мајку петогодишњег дечака кога је граната испаљена из Сребренице убила на балкону у стану? Да ли ће икада ико одговрарати за овај злочин или за злочин у Бјеловцу где су Славки Матић убијене две кћерке?

Да ли ће правда стићи злочинце који су побили породицу Вучетић? Тада деветогодишњи Брано, остао је без брата, мајке и оца. Последице ове трагедије трпи и данас.

У Организацији породица погинулих кажу да је годинама грађен мит о Сребреници у којој постоје само жртве на једној страни, а злочинци на другој, констатаује РТРС.

Имамо црно-белу слику где су Бошњаци приказани као жртве, а Срби као злочинци, али гробови говоре да та слика није црно-бела, рекла је за овај медиј Радојка Филиповић из ове организације.

Због тога је комеморација порука да Срби никада неће заборавити своје страдале.

Само на подручју Сребренице нападнуто је 21 српско село у којем је убијено више од 400 Срба, а у нападу на 22 српска села општине Братунац убијено је најмање 460 Срба. Када се та цифра зброји, у том дивљању муслиманских хорди, у Подрињу је страдало око 3.500 Срба, а по евиденцији Центра за истраживање ратних злочина, на ужем подручју је убијено 2.482 српских цивила, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић.

Парастос за све страдале Србе у Средњем Подрињу биће служен сутра у 11 часова. Након тога биће приказан документарни филм “Суза анђела”, рађеног у продукцији Радио-телевизије Републике Српске и Центра за истраживање ратних злочина.

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести