Бразилци лупали у шерпе у знак протеста против Болсонара

РИО ДЕ ЖАНЕИРО: Бразилци су у знак протеста лупали у шерпе у неколико бразилских градова када се председник Жаир Болсонаро обратио нацији, само неколико дана након што су демонстранти изашли на улице широм земље бесни због реакције земље на пандемију корона вируса, која је до сада однела скоро пола милиона људи.
brazilija brazil pixabay
Фото: pixabay.com

Само у среду, скоро 100.000 Бразилаца оболело је од корона вируса и 2.507 је умрло, према владиним подацима. Раније тог дана, национални Врховни суд одобрио је кривичну истрагу против Болсонаровог министра животне средине због наводног ометања полицијске истраге у илегалној сечи дрва, наводи Ројтерс.

У телевизијском говору, Болсонаро је синоћ укратко сумирао нека недавна достигнућа своје владе и обећао снажан економски раст у будућности. Он је такође рекао да ће сви Бразилци који желе вакцину моћи да је добију до краја године.

У суботу су хиљаде учествовале у протестима у најмање 16 градова широм земље, које су организовале левичарске политичке странке, синдикати и студентска удружења.

У Сао Паулу, највећем бразилском граду, хиљаде људи са маскама блокирали су једну од највећих градских авенија, носећи велики балон који је Болсонара приказивао као вампира.

Неки протести, попут оног у Рио де Жанеиру, укључивали су слике бившег левичарског председника Луиза Инасија Луле да Силве, који се појавио као главни Болсонаров изазивач на националним изборима 2022. године.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести