Британски климатски активиста релативизовао Холокауст

БЕРЛИН: Један од оснивача радикалног климатског покрета "Екстинкшн Ребелион" (ЏР) Роџер Халам изазвао је буру критика у Немачкој након интервјуа недељнику Цајт у којем је релативизовао Холокауст и негирао његову јединственост.
1
Фото: Tanjug

Халам је у прошлонедељном издању листа Холокауст описао као "готово нормални историјски догађај" и као, како су немачки медији превели, "још једно сра*е у историји човечанства", преноси Хина.

Он је објаснио како је у последњих 500 година стално било геноцида, а као пример навео геноцид Белгијанаца над становништвом тадашњег Конга.

Халам је изјавио како за њега Холокауст није јединствени догађај у историји. "Чињеница је да су током историје милиони редовно погубљивани на најсуровији могући начин", рекао је Халам.

Он је истовремено изразио мишљење како сматра да је немачки став према Холокаусту штетан јер блокира процес учења из прошлости.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас изразио је огорчење изјавом једног од вођа екстремног климатског покрета и бившег пољопривредника Халама.

"Покушај индустријског истребљења Јеврејки и Јевреја је јединствено нечовечан чин у историји", проучио је Мас преко Твитера.

Немачки огранак покрета ЏР одлучно се оградио од изјава британског активисте. "Халамове изјаве које релативизују и умањују страхоте Холокауста су неприхватљиве", саопштио је немачки огранак ЏР. Ова организација се оградила и од "осталих изјава везаних за демократију, расизам или сексизам".

Немачки издавач "Улштајн" отказао је немачку промоцију Халамове књиге о грађанској непослушности на тему борбе против климатских промена која је требало да буде представљена следеће недеље. Издавачка кућа је овај потез образложила "антисемитским изјавама" аутора.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести