Будимпешта: Хиљаде протестују против Орбанове владе

БУДИМПЕШТА: Око 10.000 грађана протестовало је данас у Будимпешти против новог закона о раду и, како наводе, растуће ауторитарне владавине националистичког лидера Виктора Орбана.
Hiljade u Budimpešti protestuju protiv Orbanove vlade AP foto - Balazs Mohai/MTI via AP
Фото: AP foto - Balazs Mohai/MTI via AP

Данашњи протести носе назив "Срећан Божић господину премијеру" и четврти је по реду у последњих недељу дана који организују левичарске опозионе партије, групе студената и грађана који се противе влади Виктора Орбана, а протесту су се придружили и синдикати, преноси Ројтерс.

Орбанова партија Фидес у суботу је, реагујући на протесте у земљи саопштила да је "све очигледније да су учесници протеста криминалци које је организовала мрежа (Џорџа) Сороша".

Почетком месеца, влада Виктора Орбана је приморала Централни Европски Универзитет да напусти Мађарску, у оквиру дугогодишњег сукоба Орбана са америчким милијардером Сорошем, либералом мађарског порекла.Демонстранти су у шетњи од Трга Хероја до парламента махали заставама Европске уније и Мађарске носећи слогане. На једном од слогана је, како се наводи, писало "Немој да крадеш".

"Влада нас игнорише нас раднике. Морамо да подигнемо глас и одговоримо", рекао је Тамаш Секели, заменик председника Удружења синдиката Мађарске."Незадовољство расте", казала је 26-годишња Анди, студенткиња социологије која није желела да открије пун идентитет.

"Усвојили су два закона ове недеље који... неће помоћи интересима Мађара", казала је она.Новим законом о раду послодавцима је дозвољено да траже до 400 прековремених сати рада годишње, због чега су га критичари назвали "Закон за робове".

Влада је такође усвојила закон за успостављање нових административних судова који ће одговарати влади и надгледати осетљива питања попут изборног закона, протеста и питања корупције, па су, у вези са тим на данашњем протесту демонстранти носили слогане са поруком "Независно судство".

Британска агенција напомиње да је Орбан често улазио у сукоб са Бриселом градећи у својој земљи систем за који критичари тврде да је аутократски и повећавајући контролу над судством и медијима.

Организације за заштиту људска права, наводи се, упозоравају да је нови закон о судовима најновији вид урушавања демократских институција под Орбановом владом који је дошао на власт 2010. године.

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести