БУГАРСКИ ПРЕДСЕДНИК РАДЕВ РЕШИО Вето на слање оклопних возила Украјини

СОФИЈА: Председник Бугарске Румен Радев ставио је вето на одлуку о испоруци бугарских оклопних возила Украјини. Он је вратио на нову расправу у парламенту Закон о потврђивању споразума којим Бугарска даје Украјини бесплатно оклопну опрему.
s
Фото: Youtube printscreen/ EU Debates | eudebates.tv

У разлозима за вето наведено је да народни посланици нису били довољно упознати са конкретним параметрима донације, што им онемогућава објективну процену да ли обезбеђена опрема више није неопходна Бугарској, наводи се у саопштењу на сајту председника Бугарске.

Наведено је да нису узети у обзир ни борбени задаци који су додељени МУП-у, ни потребе Главних управа „Гранична полиција“ и „Противпожарна безбедност и безбедност становништва“.

"Оклопна транспортна опрема која је достављена Украјини могла би да се користи посебно за заштиту бугарске границе и за пружање помоћи становништву у случају катастрофа и удеса, укључујући и тешко доступна подручја. Руководим се уверењем да безбедност, здравље и живот бугарских грађана треба да буду главни приоритет“, истакао је председник Бугарске. Навео је примере поплава у Карлову и Цареву, када се Министарство унутрашњих послова још једном ослонило на способности бугарске војске да благовремено и ефикасно испуни своју законом утврђену мисију. "Случајеви када ће се службе за заштиту становништва суочити са оваквим изазовима биће све чешћи, а то захтева њихово јачање, а не слабљење“, додао је Радев. Закон о потврђивању Споразума између Министарства унутрашњих послова Републике Бугарске и Министарства одбране Украјине о бесплатном пружању оклопне транспортне опреме, потписан је у Софији 8. августа 2023. и у Кијеву 13. новембра 2023.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести