Чешка ће градити два нова нуклеарна реактора

ПРАГ: Чешки регулатор за нуклеарну енергију одобрио је данас изградњу два нова нуклеарна реактора у електрани у близини села Дуковани у централном делу земље.
nuklearke
Фото: pixabay.com
Регулатор СУЈБ издао је одговарајућу дозволу након процене пројекта проширења нуклеарке према закону о атомској енергији, која је трајала годину дана.
 
Нису утврђене чињенице које би спречиле проширење нуклеарке, објавила је нуклеарна физичарка Дана Драбова, председница СУЈБ-а, пренела је Хина.
 
Нуклеарка Дуковани налази се готово 100 километара северно од аустријске престонице Беча и око 200 километара источно од немачког града Пасауа.
 
Тренутно су у нуклеарки у функцији четири реактора старија од 30 година, укупног капацитета производње 2.040 мегавата електричне енергије.
 
Струја произведена у тој нуклеарки тренутно покрива око петину укупних чешких потреба за електричном енергијом.
 
Према плановима чешке владе, први нови реактор би требало да се прикључи на електромрежу би између 2035. и 2037. године, а трошкови изградње се процењују на 7,5 милијарди еура.
 
Вада у Прагу жели да до 2040. године производи више од половине струје из нуклеарне електране.
 
Еколошки активисти, посебмо из оближње Аустрије, дуже време оштро критикују планове о проширењу нуклеарке Дуковани, при чему упозоравају да њена сигурност у случају потреса није примерена и позивају на прелазак на обновљиве изворе енергије.
EUR/RSD 117.5649
Најновије вести