ЦГ: Медојевић и Кнежевић ускоро на слободи

ПОДГОРИЦА: Уставни суд Црне Горе прогласио је неуставном одредбу Законика о кривичном поступку на основу које је Виши суд у Подгорици одредио затвор посланицима Демократског фронта Небојши Медојевићу и Милану Кнежевићу, што значи да ће њих двојица моћи да иду кући чим добију решење Уставног суда.
medojevic/tanjug/I.Petrović, arhiva
Фото: tanjug/I.Petrović, arhiva

"Вијести" наводе да адвокати још нису добили решење суда."Помоћници Медојевића и Кнежевића су од почетка били у праву. Виши и Апелациони суд нису повредили Устав, већ закон који је противуставан. У једном моменту је стављена тачка да више ником не може да падне на памет да сведоке, било ког грађанина Црне Горе или било ког сведока у било ком поступку смешта у Спуж или иза решетака јер му се не допада нешто што се проговори", рекао је адвокат Мироје Јовановић, преноси ЦДМ.ме.

Како је додао, Уставни суд се први пут сусрео са оваквом ситуацијом.Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић изјавио је, поводом одлуке Уставног суда да привремено пусти из затвора Небојшу Медојевића, да је то мала, али важна победа и да не треба пристајати на противуставне одлуке.

"Ово је мала победа, али веома важна, јер смо показали отпором да можемо да дођемо до решења која су у интересу свих грађана Црне Горе. Не одустајемо од наше борбе", рекао је Мандић, у обраћању новинарима у скупштинском холу.

Уставни суд Црне Горе привремено је данас обуставио решење Апелационог и Вишег суда о стављању у затвор посланика Демократског фронта Небојше Медојевића и Милана Кнежевица.

Уставни суд је покренуо поступак за оцену уставности одредби Законика о кривичном поступку (ЗКП), којом је прописана и могућност затварања сведока који одбија да сведочи.

Уставне жалбе поднели су адвокати Медојевића и Кнежевића на решење Вишег и Апелационог суда којим им је одређена казна затвора до 60 дана због одбијања да сведоце у предметима које, поводом њихових тврдњи формирало, Специјално тужилаштво.

На седницама првог и другог већа Уставног суда јуче није постигнута једногласност о предлозима одлука судија известилаца Мевлиде Муратовић и Милорада Гогића.

Председница Већа судија Уставног суда Десанка Лопичић предложила је покретање поступка за оцену уставности дела одредбе члана Закона о кривицном поступку којом је прописана и могућност затварања сведока који одбија да сведочи.

Лопициц је предложила обуставу решења која су донета на основу наведене одредбе закона и да се одмах наложи обустава принудних мера затварања подносилаца уставних жалби.

Медојевић је ухапшен у ноћи између 30. новембра и 1. децембра после седнице парламента и без одузимања посланичког имунитета налази се у затвору, док је Кнежевић данима у згради Скупштине Црне Горе и тиме избегава хапшење.

Он је ухапшен по налогу који је издао подгорички Виши суд јер је одбио да саопшти ко је припадник Агенције за националну безбедност који му је саопштио да је главни специјални тужилац Мливоје Катнић од бившег градоначелника Подгорице Миомира Мугоше узео 100.000 евра како му не би одредио притвор у случају познатој као "Царине".

Потом је кажњен са још два месеца затвора јер је одбио да сведочи у предмету који је формиран поводом његових тврдњи из маја прошле године, да је Катнић учествовао у ратном злочину на територији Цавтата током 1991. и 1992. године.

Кнежевић одбија да саопшти податке о судији који му је наводно понудио мито у износу од 10.000 евра да му укине пресуду због напада на полицајца 2015. године.

michael wagne…
17.02.2019 • 23:51
PRAVDA POBEDILA ! BRAVO !
EUR/RSD 117.2760
Најновије вести