ЦИА: Самоодбрана није једина сврха ракетног програма С. Кореје

ВАШИНГТОН: ЦИА верује да ракетни програм Северне Кореје нема за сврху само самоодбрану, већ - присилу, рекао је данас директор ЦИА Мајк Помпео, наводећи да би наредни логичан корак Пјонгјанга могао бити развијање арсенала оружја и способности испаљивања већег броја ракета.
Majk Pompeo/EPA
Фото: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Директор ЦИА је упозорио да је Северна Кореја "све ближа" способности да Американце доведе у опасност својим нуклеарним ракетама, и оценио да се севернокорејски лидер Ким Џонг-ун неће смирити док не буде могао да запрети истовременим вишеструким нуклеарним нападима на САД, преноси АП. 

ЦИА сматра, навео је Помпео, да Ким нуклеарно оужје неће употребити само да би остао на власти, већ и да би запретио поновним уједињењем подељеног Корејског полуострва под својим тоталитарним режимом.

"Северна Кореја је све ближа способности да Америку доведе у опасност. Желим да сви схвате да марљиво радимо како бисмо обезбедили да за годину дана могу поново да вам кажем да их више месеци дели од те способности. Тај временски оквир није статичан", истакао је Помпео, говорећи на америчком институту "Ентерпрајз" 

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести