Ципрас са Борисовим: Направићемо просперитетан Балкан

СОФИЈА: Грчки премијер Алексис Ципрас истакао је да он и његов бугарски колега Бојко Борисов деле исту визију да постепено претварају Балкан од нестабилног конфликтног, подељеног региона у коме преовладава национализам, у регион просперитета и сарадње у корист народа.
cipras kvadriterala
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Бугарски и грчки премијери састали су се у бугарском селу Кирково како би озваничили почетак изградње интерконектора за природни гас између Грчке и Бугарске (ИГБ), преноси портал а1он. 

„Грчка и Бугарска су две земље са дугом историјом ривалитета у прошлости, али успели смо да окренемо лист. Саградили смо дубок и вишестрани партнерски однос и убеђен сам да можемо да одиграмо водећу улогу у спровођењу ове заједничке визије о Балкану и региону. Јер ово је једини пут ка будућности наших народа“, поручио је Ципрас. 

Он је додао да Грчка, путем активне и мултидимензионалне спољне политике која је недавно довела и до историјског споразума са Северном Македонијом, који, како је казао, отвара пут ка коначном повезивању региона, миру и просперитету за све народе има за циљ да ојача улогу стуба стабилности, мира и сарадње у региону. 

Ципрас је истакао да енергетска безбедност и повећање енергетских извора остају приоритет за цео регион, регион Источног Медитерана, али и за целу Европу.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести