ЦК КП Кине усвојио историјску резолуцију

ПЕКИНГ: На састанку највишег кинеског руководства усвојена је значајна резолуција о главним достигнућима и историјском искуству у 100-годишњем постојању Комунистичке партије.
kina, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Резолуција је размотрена и усвојена на шестом пленарном заседању Централног комитета Комунистичке партије Кине, одржаном у Пекингу од 8. до 11. новембра, наводи агенција Синхуа, а преноси АП.

Према извештају, Генерални секретар Централног комитета Комунистицке партије Кине Си Ђинпинг одржао је важан говор на заседању, а саслушан је и разматран извештај о раду који је том приликом поднео.

На заседању је размотрена и донета резолуција о сазивању 20. Националног конгреса Комунистичке партије Кине у другој половини 2022. године у Пекингу, на којем се ,како наводи АП, очекује да ће Си тражити трећи мандат на месту лидера Комунистичке партије Кине.

АП наводи да данашња резолуција Сију даје место поред најважнијих личности владајуће Комунистичке партије, пошто је то тек трећи документ те врсте у 100-годишњој историји странке, након оне под Мао Цедунгом, који је довео странку на власт 1949. и Денг Сјаопингом, који је покренуо реформе које су Кини дале економску моћ.

Странка је 2018. уклонила ограничење броја мандата на функцији свог лидера указујући на намеру СИ Ђинпинга да остане на власти, а АП наводи да су званичници новинарима тада рекли да ће кинеском председнику можда требати више времена да се увери да су економске и друге реформе које је започео спроведене.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести