Да ли је Ангела Меркел одговорна за споро вакцинисање?

Да ли је немачка канцеларка Ангела Меркел одговорна за одуговлачење на почетку вакцинисања против коронавируса, постaаља питање ДВ и наводи да надлежни министар Шпан жели да убрза ствар.
Merkel
Фото: Фонет/АП/Ангела Меркел

БЕРЛИН: Да ли је немачка канцеларка Ангела Меркел одговорна за одуговлачење на почетку вакцинисања против коронавируса, постaаља питање ДВ и наводи да друге земље вакцинишу брже и да надлежни министар Шпан жели да убрза ствар.

ДВ наводи да је најтиражнији немачки лист „Билд“ 4. јануара у тексту под насловом „Овако је Меркелова кочила куповину вакцине“ објавио да је министар здравља Јенс Шпан у јуну хтео да склопи савез са колегама из Француске, Италије и Холандије, како би код произвођача вакцина АстраЗенека наручили 400 милиона доза вакцина против короне, али и да га је Меркел зауставила.

Немачка канцеларка наводно није хтела да јој приговарају како без договора с осталим чланицама Европске уније набавља вакцину.Она се заложила за решење Европске комисије које је обухватило свих 27 земаља ЕУ.

Портпарол немачке владе Штефен Зајберт је то у понедељак у принципу потврдио:

„Свесно смо тражили заједнички европски приступ са партнерима“.Он је рекао да влада стоји иза таквог приступа.

Наводно је Европска унија с водећим произвођачем Бајонтек из Мајнца склопила споразум тек средином новембра, док су Американци већ у јулу наручили 600 милиона доза.

Угур Шахин, шеф фирме Бајонтек је за недељник „Шпигел“ рекао да га је оклевање Брисела при наручивању вакцине зачудило.

Министар Јенс Шпан, према медијским извештајима, преиспитује начине убрзавања вакцинисања у Немачкој. На пример, Институт Роберт Кох требало би да провери

могућност да се повећа временски размак између примања прве и друге дозе, да би се прво вакцинисање обавило код што више људи. За сада је размак највише 42 дана.

Такође, из једне флашице би можда могло да се узима шест, уместо пет вакцина као до сада, јер изгледа да су флашице заиста препуњене.

Од понедељка су у више немачких федералних јединица почели са радом вакцинациони центри. Укупно их је 440. Они центри који већ неко време раде - рецимо у Берлину - извештавају о спором почетку, наводи ДW.

Осим тога, немачке покрајине се понашају различито. Док се у некима угрожене групе, као што су грађани старији од 80 година, активно позивају да се вакцинишу, друге покрајине увеле су сајт и телефонски број на који се пријављује. И често је немогуће доћи на ред.

Чуди и чињеница да спремност за вакцинисање није посебно велика, нарочито међу сарадницима медицинских установа.

Једна студија „Немачког интердисциплинарног удружења интензивне и ургентне медицине“ установила је да половина неговатеља и четвртина лекара тренутно не жели да се вакцинише, из страха од дугорочних последица.

Меркел са експертима о актуелној ситуацији

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел одржала је, пред данашњи састанак са предстваницима покрајина, састанак са стручњацима, међу којима су били виролог Кристијан дростен и шеф Роберт Кох института Лотар Вилер, како би се саветовала око продужења мере закључавања.

Више од два сата је, на тајној видео конференцији, како преноси „Билд“, разговарано о актуелној ситуацији и ставу струке.

На том састанку је научница Виола Приземан са Макс Планк института затражила даље мере у циљу смањенај броја новооболелих.

Она сматра да треба ограничити радијус кретања грађана на само пет километара.

Вилер је рекао да су актуелно бројке на нижем нивоу, али да не може рећи да је опасност прошла.

Према његовим речима, протеклих дана је мање тестирано, и то за пола милиона мање него прошле недеље.

Он рачуна с тим да ће око 17. јануара број новооболелих поново бити “валидан”.

Дростен је упозорио на опасност соја вируса из Велике Британије, рекавши да се он мора схватити озбиљно.

Док у Немачкој влада јединство око потребе продужења мере закључавања, две тачке су ипак спорне.

Прва су школе, јер неки желе наставак учења у школским клупама, док други сматрају да би требало остати на настави на даљину како би се спречило ширење вируса.

Друго спорно питање је вакцина, јер Социјалдемократска партија (СПД) оштро оптужује коалиционог партнера ЦДУ/ЦСУ због недостатка потребног броја вакцина за спровођење шире вакцинације.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести