Да ли је могућ опозив Трампа или активирање 25. амандмана?

Опозив Трампа могао би бити одговарајући лек, а тиме би му било забрањено и да се поново кандидује за председника
donald tramp, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

ВАШИНГТОН: Америчком председнику Доналду Трампу преостале су само две седмице на функцији, али након што је, како наводи ЦНН, подстакао напад изгредника на амерички Капитол, поједини републиканци активно размишљају да ли да га уклоне са положаја.

Опозив Трампа могао би бити одговарајући лек, а тиме би му било забрањено и да се поново кандидује за председника.Међутим, како наводи ЦНН, нема довољно времена за опозив америчког председника у наредне две седмице.

Друга опција је позивање на 25. амандман, о којем се периодично расправљало као о крајњем средству за уклањање председника који ради на своју руку или онеспособљеног председника.

Неки чланови кабинета одржали су прелиминарне разговоре о позивању на 25. амандман којим се намеће Трампово уклањање са функције, рекао је извор из Републиканске странке ЦНН-у.Да би се присилно одузела моћ Трампу, са тим би морао да се сложи потпредседник Мајк Пенс.

Пенсу би, такође, била потребна сагласност већине званичника из Трамповог кабинета да председник није способан за функцију, да би му привремено одузели власт.

Трамп би потом могао да оспори њихов потез писмом Конгресу. Пенс и кабинет би тада имали четири дана да га оспоре, да би потом гласао Конгрес - потребна је двотрећинска већина, обично 67 сенатора и 290 чланова Представничког дома да би га трајно уклонили са власти.

Трамп вршио притисак на Пенса да организује пуч?

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп и највиши званичници Беле куће нису се много интересовали како су потпредседник Мајк Пенс и чланови његове породице који су се налазили у Капитолу када су демонстранати упали прошле ноћи у Капитол, рекао је извор близак Пенсу.

Пенс је у друштву супруге Карен, ћерке Шарлот и брата, републиканца Грега Пенса био у Капитолу како би присуствовао церемонијалном бројању електорских гласова у Конгресу, када се чуло како неколико Трампових присталица који су упали у зграду узвикују "Где је Мајк Пенс", што је упласило Пенса и његову породицу, преноси ЦНН.

Извор наводи да после тога ни Трамп ни његови сарадници нису ниједном окренули телефон да виде како су Пенс и његова породица.

"Да ли је уопште био забринут да би бесна руља којој је заповедио да крене на Капитол могла повредити потпредседника или његову породицу", упитао се извор.

Из Беле куће нико није одговорио на питања ЦНН о тој теми, али људи блиски Пенсу сматрају да је он остављен као "жртвени јарац" који ће сносити кривицу након што је одбио да послуша Трампа и измисли процедурални пуч којим би он остао на власти, пише ЦНН.

Од уторка Пенс је, како се наводи, био под сталним притиском Трампа да објави изборне резултате. При томе, Трамп га је наводно упозоравао да може да очекује значајне политичцке последице уколико одбије сарадњу, навео је извор, додајући да је "порука више него јасна".

Након јучерашњих дешавања, наводи се даље, сарадници Пенса сматрају да га је Трамп издао, као и шеф особља Беле куће Марк Мидоус и адвокат Руди Ђулијани.

Иначе, Пенсова ћерка данас је путем Твитера честитала на изборној победи изабраном председнику Џоу Бајдену и потпредседници Камали Херис.

Демократе и републиканац: Смените Трампа, болестан је

ВАШИНГТОН: Више од сто америчких конгресмена позвало је на уклањање Доналда Трампа са власти након што су његове присталице упале у зграду Капитола, преносе амерички медији.

Групу чини 120 посланика и 17 сенатора, укључујући председницу Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси и лидера мањина Чака Шумера. Међу њима се налази само један републиканац - члан Представничког дома из Илиноиса Адам Кинзингер.

Посланик у Представничком дому Адам Кинзингер први је републиканац који је предложио да се Трамп уклони из Беле куће помоћу 25. амандмана указујући на то да председник није способан да води земљу.

"Председник је болестан, није добро," истакао је Кинзингер и додао да Трамп мора да одступити - својевољно или присилно.

"Све указује да је председник изгубио везу са стварношћу, а не само са својом дужношћу, па и заклетвом", рекао је Кинзингер у видео снимку објављеном на Твитеру.

Председница посланичког дома Конгреса САД Ненси Пелоси такође је позвала председника Трампа да поднесе оставку и запретила да ће покренути импичмент на основу 25. амандмана.

И вођа демократа у Сенату САД Чак Шумер затражио је од потредседника Мајка Пенса да смени Трампа с председничке функције налгашавајући да је “оно шт се јуче догодило у Конгресу устанак против САД који је Трамп подстакао и да он више не би смео да остане на тој дужности.

"Ако потпредседник и влада одбију да реагују, требало би Конгрес да изгласа опозив председника," рекао је Шумер.

Сенатор из редова демократа Ејми Клобучар рекла је да чланови Трампове администрације треба да буду спремни да брзо делују, јер би он могаода изазове још хаоса током 13 дана колико је преостало до инаугурације изабраног председника Џоа Бајдена.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести