Дан Европе у знаку јединства, солидарности и кризе

БРИСЕЛ, МОСКВА: ЕУ обележава Дан Европе као сећање на 9. мај 1950. године када је Шумановом декларацијом предложено стварање Европске заједнице угља и челика која је зацртала пут данашњој ЕУ, а из Брисела поручују да Дан Европе слави европску солидарност и јединство.
d
Фото: Tanjug (AP Photo/Markus Schreiber)

Ипак, нагласак се ставља и на чињеницу да обележаваје 70 година од Шуманове декларација и 25 година од уласка Аустрије, Финске и Шведске у ЕУ ове године протиче у ванредним околностима због пандемије Ковид19.

Традиционалне манифестације које се поводим Дана Европе одржавају широм континета овога пута су ограничене на поруке и интеракцију ЕУ званичника са грађанима путем интернета.

Председница Европске комсиије Урсула фон дер Лајен у свом видео обраћању каже да је Шуманова декларација показаним "гестом солидарности" изменила судбину континента.

Од тог тренутка много смо напредовали, али солидарност као циљ је и даље потребна, чак потребније него икада, каже фон дер Лајен.

Она се у поруци поводим Дана Европе осврнула на тренутну кризу Ковид19 и оценила да је показана "солидарност на делу" која се мора наставити.

Солидарност није дата сама по себи. Она захтева напор и компромисе. Ми тај напор дугујемо нашим грађанима и будућим генерацијама, поручила је фон дер Лајен.

Председник Европског савета Шарл Мишел у својој видео поруци наглашава да Европа представља слободу, толеранцију, отвореност, различитост, иновације и динамизам.

Европа је и солидарност и јединство, порука је Мишела.

Председник Европског парламента Давид Сасоли је у видео обраћању честитао 9. мај Дан Европе подсетивши да је пре 70 година, 9. маја 1950. године француски државник Роберт Шуман објавио до тада незамислив пројекат помирења између Француске и Немачке за који је и сам оценио да је "скок у непознато".

Испоставило се то је био најхрабрији и далековиднији избор који је политика направила у последњих 70-их година. Из тог ''скока у непознато'' родила се Европска унија, наводи Сасоли.

Председник Европског парламента оцењује да Шуманова декларација шаље поруку да политика, вођена заједничким интересом и храброшћу, може побољшати и променити стварност.

Политика је корисна само ако је храбра и само таква може да промени ствари, па и читав свет, навео је Сасоли.


Москва: Дефиле ваздухопловне флоте у част Дана победе

Дан победе над фашизмом обележен је данас дефилеом ваздухопловне флоте руске армије.

Црвени трг у Москви су надлетале хеликоптерске јединице, известио је ТАСС.

Продефиловали су хеликоптери различитих јединица руске армије, од јуришних, преко транспортних до ракетних и извиђачких.

Хеликоптерске јединице пратили су авиони војне радарске службе осматрања и извиђања, транспортни авиони, бомбардери и интендантски ваздухоплови руске армије.

Ваздушни дефиле завршио се прелетом Друге јуришне ловачке формације, са по четири МИГ-а и Сухоја последње генерације.


Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел каже да је пре 70 година почела интеграција Европе која се данас налази пред највећом здравственом и економском кризом од свог настанка.

ЕУ је увек била способна да покаже своју снагу када је суочена са кризом. Историја показује да јака Европа у свету почиње од куће и нашег једиства, каже Борел.

Шеф дипломатије ЕУ је позвао на европско заједништво у суочавају са тренутним глобалним околностима.

Будућност ће бити онаква какву је данас направимо. Хајед да ново поглавље у историји Европе буде у духу Шуманове декларације, закључио је Борел.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести