Додик: Ревизија историје не може да прође

БАЊА ЛУКА: Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је борба за слободу српског народа у Другом светском рату била интегрисана с настојањима прогресивног дела човечанства да се суочи са фашизмом.
dodik
Фото: Танјуг/видео

У говору на обележавању Дана победе у Бањалуци, он је такође нагласио да ревизија историје, поготово Другог светског рата, не може да прође.

Како преноси РТРС, Додик је рекао да су Срби дигли устанке против Независне Државе Хрватске и немачког окупатора због егзистенцијалних разлога јер су њихов живот и егзистенција били до краја угрожени.

"Обележавајући Дан победе поносни смо на чињеницу да смо били на страни велике победе у Другом светском рату", истакао је Додик.

Он је додао да Срби нису никада никога напали, да нису ишли са своје територије и да никада нису починили геноцид.

Цвијановић: Дан победе велики дан у историји човечанства

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да РС поштује своју слободу, али и слободу свих других народа и жели да живи у миру са свима који је окружују и у стабилном региону.

Цвијановићева је, након полагања венаца на споменик погинулим борцима НОР-а у Бањалуци, поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, поручила да је 9. мај велики дан у историји човечанства, а посебно у историји слободарских народа, преноси сајт РТРС.

"Срећни смо што припадамо групи тих слободарских народа који су донели слободу целом свету учествујући у слому велике пошасти која је претила да уништи целу планету и да све слободно учини неслободним", изајвила је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што Република Српска прославља и обележава тако важне датуме из историје на прави начин и што негује праве вредности на којима је почивала Народно-ослободилачка борба, додајући да је и будућност РС усмерена на очување таквих вредности.

"Данас се развијамо као слободно демократско друштво, али увек смо савесни свега оног што се налазило и дешавало у нашој прошлости и из тога да ценимо нашу прошлост и историју у стању смо да градимо нашу будућност. Зато знамо да је за Српску, али и за други демократски и слободарски свет веома важо да направи спону оног што је било и што ће бити", додала је председница РС.

EUR/RSD 117.5730
Најновије вести