ДОЛИЈАЛИ ЕКОЛОШКИ АКТИВИСТИ у Шпанији, оптужба за злочиначко удруживање

МАДРИД: Шпанска Национална полиција привела је 22 припадника еколошке организације "Футуро Вегетал" у различитим деловима Шпаније, укључујући три њена челника
ekologija
Фото: pixabay,com

Они се сумњиче за формирање криминалне структуре и наношење имовинске штете у износу од пола милиона евра. Овој групи се приписује 65 кривичних дела, укључујући бацање фарбе на фасаду Конгреса посланика, блокирање путева у Мадриду, оштећење радова у музеју Прадо и приступ пистама аеродрома на Ибици и Адолфо Суарез Мадрид-Барахас, што је довело до њиховог привременог затварања, преноси агенција ЕФЕ.

 Како је саопштила Национална полиција, хапшења су извршена координисано у Мадриду, Барселони, Кадизу, Мурсији, Елди (Аликанте), Сарагоси, Гранади, Валенсији, Сорији, Сантандеру и Сан Себастијану.

Полицијска истрага је утврдила да је организацију чинило близу 300 активиста и да су имали јасну расподелу задатака, а њом су руководила три лидера који су за то примали одговарајућу накнаду.

"Футуро Вегетал" је добио више од 140.000 евра донација, од којих су део наводно користили челници организације за координацију криминалних активности. Према полицијским изворима, двојица коловођа, 31-годишњи мушкарац и 26-годишња жена, ухапшени су 1. децембра прошле године у француским Пиринејима, где су живели у камп-кућици.

Чланови организације успоставили су односе са другим сличним групама ван земље, чак су починили акције у иностранству, попут саботаже бензинске пумпе у граду Ларунс у Француској прошлог септембра, додаје се у саопштењу полиције.

Истрага је почела у јануару 2022. након што је неколико активиста бацило боју на фасаду Министарства пољопривреде, стоке и хране у Мадриду. Од тада су чланови ове групе извели најмање 65 акција у другим деловима Шпаније, наневши штету процењену на више од 500.000 евра, не рачунајући штету нанету културном наслеђу.

Извори из "Футуро Вегетала" навели су да су чланови организацију подвргнути полицијским прогонима и да су изненађени оптужбама за "злочиначко удруживање", будући да, по њиховом мишљењу, припадност овим еколошким групама не доноси никакву економску корист, већ супротно.

Они доводе у питање и процену да је њиховим акцијама причињена штета од пола милиона евра, јер уверавају да предузимају мере предострожности да минимизирају штету, као што је, на пример, бацање водене темпере или сока од цвекле на своје мете.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести