Џонсон и Фон дер Лајен-без помака о трговинском споразуму

БРИСЕЛ: Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и премијер Велике Британије, Борис Џонсон, закључили су данас да нема услова за финализацију споразума о Бргзиту.
bregzit, pixab
Фото: pixabay.com

"Размотрили смо тренутно стање у преговорима и закључили да нема услова за финализацију споразума због преосталих значајних разлика по три кључна питања: једнаким правима, управљању и рибарству", стоји у заједничком саопштењу Лајен и Џонсона, који су данас имали дугачак телефонски разговор.

Од главних преговарча ЕУ Мишела Барнијеа, и Велике Британије, Дејвида Фроста, затражано је да припреме преглед "преосталих разлика", о којима ће се наредних дана разговарати на физичком састанку у Бриселу.

У дипломатским изворима у Бриселу наводе да је преговарач ЕУ, Мишел Барније, током дана у разговору са представницима земља чланица, поручио да се преговори са Лондоном неће настављати после среде, уколико се до тада не постигне договор.

Договор о будућим односима ЕУ и Велике Британије биће тема састанка лидера ЕУ 27 који у Брисел долазе 10. и 11. децембра на завршни годишњи самит.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести