ДРАМА У НУКЛЕАРКИ ЗАПОРОЖЈЕ НАКОН РУСКОГ НАПАДА Један од највећих руских удара од почетка рата ПОЛА УКРАЈИНЕ БЕЗ СТРУЈЕ (ВИДЕО)

Једна од две високонапонске линије које снабдевају нуклеарну електрану Запорожје искључена је након руског напада на Украјину у ноћи између четвртка и петка.
f
Фото: Screenshot Twitter

- Линија Дњепровскаја напонске класе 750 киловолти искључена је у петак ујутру. Запорошка нуклеарна електрана ​​се снабдева струјом преко резервне линије 330 киловолти Феросплавнаја - саопштила је управа и нагласила да не постоји претња по безбедност и да је ниво радијације у нуклеарној електрани и околини непромењен.

Тренутно су сви блокови Запорошке НЕ угашени.

Министарство енергетике Украјине наводи да су забележена велика оштећења на производним објектима односно преносним и дистрибутивним системима у многим областима.

Министар енергетике Герман Галушченко наводи да су многи региони тренутно без струје и интернета.

- Енергетски радници већ раде на обнављању напајања - рекао је министар Галушченко и додао да су данашњи напади на критичну инфраструктуру највећи напади на енергетски сектор Украјине у последње време.

Током напада погођена је и хидроелектрана у Дњепропетровску.

Украјински канали на Телеграму објављују снимке на којима се види да се хидроелектрана и даље налази у пламену.

- Две експлозије догодиле су се у хидроелектрани ДнепроГЕС у граду Запорожју коју контролишу украјински војници. Једна експлозија догодила се у турбинској просторији ДнепроГЕС-2 док је друга забележена на железничким шинама за порталне дизалице на врху бране. Сама брана није оштећена - наводи Владимир Рогов из запорошке администрације.

Русија је током претходне ноћи, подсетимо, извела нови масиван напад пројектилима и дроновима на инфраструктурне објекте широм Украјине.

Узбуна за ваздушни напад била је проглашена у целој Украјини док су експлозије забележене у Кијеву, Виници, Харкову, Кривом Рогу, Дњепропетровску, Запорожју, Хмељницкију...

- Више од 60 дронова и чак 90 пројектила разних типова данас је напало Украјину - рекао је украјински преседник Володимир Зеленски.

Војни експерт Јуриј Подољака наводи да је напад почео око поноћи налетом дронова "геран" који су кренули у извиђање и "отворили" систем противваздушне одбране Украјине.

- Затим је 13 ТУ-95МС полетело и кренуло ка Каспијском мору и испалило прву салву око 4.30 сати. Отприлике у 5.05 сати са Крима је испаљена салва од неколико Искандера на циљеве у Запорожју и Дњепропетровској области. Истовремено је подигнуто неколико Ту-22М3 док су Ту-95МС испалили другу салву X-101. Отприлике у 5.30 испаљена је друга салва Искандера са Крима на Криви Рог док је друга ракетна бригада из Белгородске области започела напад на идентификоване непријатељске циљеве у области Харков. Отприлике у исто време дронови, који су испунили своје извиђачке функције, почели су да погађају своје циљеве. На мети су били војни аеродроми. Око 5.50 испаљена је друга масивна салва пројектила Искандера и вероватно Торнадо МЛРС на област Харкова - наводи Подољака.

Војни блогер додаје да су затим Ту-22М3 испалили Кинжале у области Запорожја и Дњепропетровска.

- Уследили су потом нови напади Искандера на област Харкова и Кривог Рога. У Харкову и околини мештани су избројали око 15 експлозија након чега је у граду нестао интернет и почели су нестанци струје. Нестанци струје се бележе широм десне обале Украјине - додаје Подољака.

(Kurir.rs)

EUR/RSD 117.0698
Најновије вести