Џулијан Асанж НА СЛОБОДИ! Оснивач Викиликса ПРИЗНАО КРИВИЦУ Објавио хиљаде ПОВЕРЉИВИХ ДОКУМЕНАТА САД

Џулијан Асанж је изашао из затвора! Америчке власти пристале су да одустану од захтева за изручење Асанжа из Велике Британије, а након што су постигли споразум о признању кривице са оснивачем Викиликса.
1
Фото: Youtube Printscreen

У замену за признање кривице по једној тачки за заверу ради добијања и обелодањивања информација о националној одбрани, Асанж ће бити осуђен на одслужење казне од 62 месеца - колико је већ провео у британском затвору, наводи се у судским документима.

Када судија прихвати признање кривице, Асанж ће моћи да се врати у Аустралију, земљу свог рођења.

У посту на платформи X, Викиликс је навео да је Асанж напустио Белмарш у понедељак ујутро, након што му је Високи суд одобрио кауцију.

До поподнева је био на аеродрому Станстед где се укрцао на авион и напустио Велику Британију.

"После више од пет година у ћелији величине 2x3 метра, изолован 23 сата дневно, ускоро ће се поново спојити са супругом Стелом Асанж и њиховом децом, која свог оца познају само иза решетака“, саопштила је компанија.

Фото: Wikileaks, logo

Федерални судија на Северним Маријанским острвима заказао је рочиште за изјашњавање о кривици и изрицање казне за среду ујутро, саопштио је тамошњи окружни суд САД. Тужиоци Министарства правде затражили су од суда да се поступак одржи истог дана, јер је Асанж одбио да крочи у континенталну САД ради признања кривице, наводи се у писму тужилаца.

Суд на острвима налази се у близини Аустралије, где је Асанж држављанин и где ће се, како се очекује, вратити после рочишта, рекли су тужиоци.

Тужиоци су рекли судији да "очекују да ће се окривљени изјаснити кривим по оптужби... и да ће га суд осудити за то дело“.

Подсетимо, Асанжа су гониле америчке власти због објављивања поверљивих војних записа које је доставила бивша аналитичарка војне обавештајне службе Челси Менинг 2010. и 2011. Он се суочио са 18 тачака оптужнице 2019. за његову наводну улогу у кршењу закона и претило му је 175 година затвора, иако су постојале мале шансе да буде осуђен на максималну казну.

Амерички званичници су тврдили да је Асанж подстакао Менинга да добије хиљаде страница нефилтрираних америчких дипломатских депеша које су потенцијално угрозиле поверљиве изворе, извештаје о значајним активностима везаним за рат у Ираку и информације које се односе на заточенике у Гвантанаму.

Председник Џо Бајден је последњих месеци алудирао на могући договор који су званичници аустралијске владе гурали.

Званичници ФБИ и Министарства правде противили су се било каквом договору који није укључивао Асанжово потврдно изјашњавање о кривици, рекли су извори за Си-Ен-Ен.

Прошлог месеца британски суд је пресудио да Асанж има право да уложи жалбу на изручење САД, чиме је победио у својој вишегодишњој борби да избегне кривично гоњење у Сједињеним Државама за своје наводне злочине.

 

 

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести