ЕК мења смернице због Фон дер Лајен у споту ХДЗ

БРИСЕЛ: Европска комисија (ЕК) најавила је јуче да ће развити нове смернице за учешће својих представника у предизборним кампањама у државама чланицама, после критика које је председница ЕК Урсула фон дер Лајен добила јер се прошле године појавила у ХДЗ-овом предизборном споту.
fon der lajen, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)

„ЕК ће у смерницама разјаснити практичне модалитете за учешће својих чланова у националним изборним кампањама“, рекао је потпредседник ЕК Марош Шефчович у писму европском омбудсману Емили О`Рајли, преноси Хина.

У јулу 2020. године, дан уочи парламентарних избора, ХДЗ је објавио кратак видео у којем лидери Европске народне странке (ЕПП), укључујући неколико премијера држава чланица, Урсулу фон дер Лајен и потпредседницу ЕК Дубравку Шуицу изговарају предизборни слоган на хрватском језику ХДЗ - "Сигурна Хрватска" .

Шефчович у писму наводи да Немица Фон дер Лајен није знала да је реч о предизборном видео снимку и да је „употреба ресурса ЕК била погрешна“.

Он, међутим, додаје да се Фон дер лајен није појавила као председница ЕК, већ као политичарка из ЕПП и да није прекршила кодекс.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести