Еквадор: Отказ службенику амбасаде у Лондону због Асанжа

КИТО: Влада Еквадора отпустила је једног званичника из амбасаде у Лондону који је оптужен да је одржавао блиске везе са оснивачем Викиликса Жулијаном Асанжом који је нашао уточиште у тој амбасади.
asanz, youtube
Фото: Youtube Printscreen

Министар спољних послова Еквадора Хосе Валенсиа је на радију "Демократија" рекао да је у питању државни службеник који је "радио у веома блиском односу" са Асанжом.Он није навео више информација о случају, пренео је АП.Како се наводи, до отпуштања службеника је дошло након пораста тензија између Еквадора и Асанжа.

АП је пренео да је Еквадор недавно оптужио Викиликс да је помогао у објављивању личних докумената председника те државе Ленина Морена.

Морено је раније рекао да Асанж нема право да "хакује приватне налоге или телефоне" и да не може да се меша у политику других земаља, нарочито оних које имају "пријатељске односе" са Еквадором, јавља Ројтерс позивајући се на интервјуу који је Морено дао локалним медијима. 

Асанж је добио азил у амбасади Еквадора у Лондону 2012. године, а затражио га је како би избегао да буде изручен Шведској, чије су власти желеле да га испитају у оквиру истраге о сексуалном нападу. 

Од истраге се касније одустало, али Асанж стахује да би могао да буде изручен САД, где је Викиликс предмет истраге савезних тужилаца.

Валенсија: Хоћемо истрагу о Асанжу због Морена

КИТО: Еквадор задржава право да спроведе истрагу о оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу због наводног цурења информација о приватном животу председника Ленина Морена, изјавио је у понедељак министар спољних послова Еквадора Хосе Валенсија.

Морено је раније изјавио да је Асанж, који у амбасади Еквадора седам година ужива азил, прекршио услове азила, али да држава нема намеру да га избаци из амбасаде, преноси Ројтерс.Еквадорска влада саопштила је прошле недеље посебном известиоцу УН о праву на приватност да би Викиликс могао да буде укључен у објављивање разговора и фотографија Морена и његове породице на друштвеним мрежама.

"Еквадор це задржати право да спроведе истраге. Држава има могућност да додели и повуче дипломатски азил. Зато можемо да спроведемо и истрагу. Имамо информацију како је могуће да има приступ (интернету). Ово конкретно одређује истраге које цемо наставити да сроводимо", рекао је Валенсија.

Како се наводи, истрага ће бити независна од оне коју спроводи известилац УН који би Асанжа требало да посети 25. априла у Лондону.

Асанж је изјавио да Еквадор тражи начин да оконча његов боравак у амбасади те земље тиме што меша њега и Викиликс у оптужбе за корупцију против Морена и његове породице, објављене на друштвеним мрежама.

Асанжов адвокат у Еквадору Карлос Поведа тражио је од Еквадора да појасни да ли планира да укине азил Асанжу."Одлучићемо између две опције - да наставимо са азилом или да поново истражимо ситуацију у зависности од постојеће или непостојеће законске основаности", рекао је Валенсија.

Асанж је 2012. године затражио и добио азил у амбасади Еквадора, како би избегао изручење Шведској где су га власти тражиле због наводног силовања, али је та истрага касније одбачена.

Међутим, Асанж се плаши да би и даље могао да буде изручен САД које га траже у склопу истраге о цурењу информација.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести