Елизабета II: ВБ суморно расположена, људи одлучни у невољи

ЛОНДОН: Након недавних терористичких напада, политичке кризе и великог пожара који је захватио вишеспратницу Гринфел тауер, британска краљица Елизабета II изјавила је поводом свог званичног рођендана да је Велика Британија веома суморно расположена, али да су се људи показали одлучнима у невољи.
kraljica elizabeta, tanjug ap
Фото: Tanjug/Adrian Dennis/PA via AP

"Тешко је побећи из веома суморног националног расположења", изјавила је британска краљица у поруци поводом свог званичног рођендана, пренео је Ројтерс.

"Ова земља је сведок ужасних трагедија", навела је она.

Краљица Елизабета II је рекла да је током недавних сусрета са жртвама видела велику жељу људи да пруже утеху и подршку онима којима је она била потребна.

"Стваљена на тест, Велика Британија је била одлучна у суочавању са несрећама", навела је британска краљица.

"Уједињени у нашој туги, ми смо једнако одлучни да без страха или фаворизовања, пружимо подршку свима онима, који поново граде своје животе, на које су утицај имале повреде и губици", поручила је британска краљица.

Елизабета II је рођена 21. априла 1926. године у Лондону. Постала је краљица 1952. године у својој 25. години живота. У својој 91. години и даље редовно обавља званичне дужности, иако је однедавно смањила свој ангажман, наводи британска новинска агенција.

Биртанска краљица прославља два рођендана - свој прави рођендан 21. априла и званични рођендан, који је прославила данас уз прославу "Поздрав бојама", традиционалну церемонију британске војске и војски Комонвелта која датира из 17. века.

Занимљиво је да краљица свој рођендан слави у јуну, упркос томе што је заправо рођена у априлу, а разлог померања прославе је време, јер у априлу може да се деси да падне киша, наводи АП.

Дан је, упркос уобичајено лепом расположењу, почео минутом ћутања за жртве пожара у Лондону, који је однео преко 30 живота, док се 65 води као нестало.

EUR/RSD 117.5851
Најновије вести