Ердоган најавио премијеру првог турског аутомобила

АНКАРА:  Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Турска истовремено ради на 700 пројеката у области одбрамбене индустрије, а најавио је и да ће у петак бити свечано представљен први аутомобил турске производње.
erdogan, tanjug ap
Фото: Tanjug ( Presidential Press Service via AP, Pool )

"Постали смо земља која истовремено ради на 700 пројеката у одбрамбеној индустрији и једна смо од четири најразвијеније земље када је реч о технологији израде беспилотних летелица. Велика заслуга припада и приватном сектору који даје велики допринос. У петак ћемо представити и први аутомобил турске производње", поручио је Ердоган на затварању манифестације "Година професора Фуата Сезгина" у комплексу Аеродрома Истанбул.

Он је одао почаст професору Сезгину, турском оријенталисти курдског порекла, и целој исламској научној заједници, истичући да је допринос исламског света у развоју науке и технологије непроцјењив, пренела је агенција Анадолија.Подсетивши на бројна открића исламских научника у прошлости, Ердоган је казао да је тренутно присутан неприхватљиви тренд приписивања свега доброг Западу и занемаривања исламске цивилизације.

Додао је да се тај тренд може објаснити само незнањем, ако се искључи опција да је реч о намерној пропаганди.Ердоган је казао да је Турска у протеклих 17 година спровела значајне реформе у свим областима, а посебно у образовању и да све те реформе сада дају плодове и земљу враћају на место које јој припада на међународној сцени.

Он је казао да је управо и Аеродром Истанбул један од примера мегапројеката које су многи покушали блокирати у Турској."Одбрамбена индустрија је постала локомитова развоја науке и технологије у Турској. Јуче смо присуствовали свецаном поринућу прве од укупно шест подморница турске морнарице", казао је Ердоган.

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести