Ердоган: Подршка интегритету БиХ и миру у региону

САРАЈЕВО: Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је у Сарајеву на састанку са члановима Председништва БиХ разговарано о билатералним односима и односима у региону, као и на светском плану.
e
Фото: Tanjug

Како преноси РТРС, Ердоган је рекао да Турска пружа подршку територијалном интегритету и суверенитету БиХ, интеграцијама БиХ и да подржава мир у региону.

Драго ми је што сам поново дошао у Сарајево, осећам се овде као код куће. БиХ има посебно место у срцима наших људи, навео је Ердоган, преноси портал Klix.ba.

Председник Турске је рекао да су на састанку размењена мишљења о дешавању на Балкану и постигнута сагласност да би требало убрзати економски развој.

Истакао је да Турска и БиХ имају циљ да повећају економску размену на милијарду евра и да је то веома битан циљ.

Потврдили смо нашу подршку БиХ у НАТО и да је суверенитет БиХ битан. Наставићемо да радимо на очувању регионалне стабилности, истакао је Ердоган.

Турског председника дочекали су у Сарајеву, уз војне почасти, председавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и бошњачки члан Шефик Џаферовић, али не и српски члан Милорад Додик, наводи РТРС.

Након тога је Ердоган насамо разговарао са Додиком, Џаферовићем и Комшићем.

После тога је уследио састанак делегација БиХ и Турске о инфраструктурним пројектима и економским темама.

Састанку су у име Републике Српске, поред српског члана Председништва БиХ, присуствовали и министар комуникација и транспорта у Савету министара Војин Митровић и министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац.

Комшић: Било речи и о политици у БиХ, не бих о томе...

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић изјавио је, након састанка чланова Председништва БиХ са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом у Сарајеву, да се Ердоган до сада "показао као велики пријатељ БиХ".

Комшић је рекао да су са турским председником имали врло корисне разговоре и да су разговарали о инфраструктурним пројектима, инвестицијама, унутрашњополитичким питањима и глобалним темама, преноси  Klix.ba

Навео је да је договорено да следећи трилатерални састанак БиХ-Србија-Турска буде одржан у БиХ.

То је наставак једног целог циклуса такве врсте састанака који се показао корисним и у смислу стабилизације наших земаља, али и регије. То је битно првенствено због великих инсфраструктурних пројеката који не иду тако брзим темпом као што смо очекивали, али се ипак ствари одвијају на начин да се види неки помак, рекао је Комшић.

Нагласио је да је са турском делегацијом разоварано о могућности да трговинска размена коначно достигне милијарду евра.

Било је разговора и о унутрашњополитичкој ситуацији и стању у БиХ, али не бих желео да говорим ко је шта рекао, рекао је Комшић.

Џаферовић: Турска битан фактор стабилности на Западном Балкану

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је после састанка чланова Председништва Босне и Херцеговине са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, да су односи БиХ и Турске "пријатељски и братски".

Турска и председник Ердоган су велики пријатељ Босни и Херцеговини, рекао је Џаферовић, преноси портал Klix.ba.

Оценио је да су Турска и Ердоган битан фактор стабилности Западног Балкана и замолио да наставе са политиком стабилности на Западном Балкану.

Џаферовић је истакао да Турска има бројне иницијативе, почев од трилатералних састанака са БиХ и Хрватском, као и са БиХ и Србијом и навео да је планирано да ускоро буде одржан трилатерални састанак Турске, Хрватске и БиХ.

Босна и Херцеговина је на свом НАТО путу, евроатлантском путу, али у оквиру тога јако је важна сарадња с нашим пријатељима каква је Турска, која има свој европски пут, а подржава и пут БиХ, рекао је Џаферовић.

Оценио је да је изградња ауто-пута Сарајево-Београд још један "стабилизирајући пројекат" на Балкану.

Џаферовић је рекао да је остало да парламент Турске ратифификује тај споразум и да почне изградња ауто-пута, доидајући да је за то да се почне градити на више места и кад је реч о северној и о јужној конекцији.

Указао је да је споразум о слободној трговини између Турске и БиХ ратификован и да његове погодности нису искоришћене.

Турска је дала Босни и Херцеговини најбоље услове у односу на све друге државе света. Морамо се организовати да то искористимо, рекао је Џаферовић.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести