Етиопија: Пронађена црна кутија Боинга 737, знатно оштећена

НАЈРОБИ: Црну кутију из авиона Етиопијан ерлајнса, који се срушио јуче, пронашли су истражитељи на месту несреће, пренела је етиопијска државна телевизија.
Potraga za crnom kutijom etijopiskog aviona AP Photo/Mulugeta Ayene
Фото: AP Photo/Mulugeta Ayene

Истражитељи су навели да је црна кутија знатно оштећена и да нису сигурни какве ће податке моћи да "извуку" из ње, пренео је АП, позивајући се на званичнике авио компаније.

У црној кутији се бележе гласови и комуникација пилота из кокпита авиона.Црна кутија требало би да укаже шта је био могући узрок пада путничког авиона који се срушио неколико минута након полетања и у коме је погинуло свих 157 путника и чланова посаде.

Ова тешка несрећа подигла је питање безбедности Боинга 737 МАX 8, новог модела познате компаније, будући да се исти модел авиона срушио у октобру у Индионезији.

Етиопија: Пронађена и друга црна кутија Боинга 737

НАЈРОБИ: На месту где се срушио авион Боинг 737 Етиопијан ерлајнса пронађена је и друга црна кутија, саопштила је данас та компанија.Прва кутија пронађена је мало раније, а истражитељи су навели да је знатно оштећена и да нису сигурни какве ће податке моћи да "извуку" из ње, пренео је АП, позивајући се на званичнике авио компаније.

Црна кутија требало би да укаже шта је био могући узрок пада путничког авиона који се срушио неколико минута након полетања и у коме је погинуло свих 157 путника и чланова посаде.Ова тешка несрећа подигла је питање безбедности Боинга 737 МАX 8, новог модела познате компаније, будући да се исти модел авиона срушио у октобру у Индионезији.

Етиопија: Боинг 737 макс 8 више не узлеће

Авиокомпанија "Етиопијиа" приземљила је све авионе Боинг 737 макс 8 као знак предострожности, истражујући узроке пада једног од њихових авиона у којем је страдало 157 људи, рекао је данас портпарол те компаније Асрат Бегашев.

Иако је узрок несреће још увек непознат, компанија је одлучила да приземљи авионе док не дођу до нових информација, пренео је АП.

"Кинеска цивилна авијација" се одлучила на исти корак, и такође са неба склонила авионе типа Боинг 737 макс 8.

Асрат је рекао да истрази коју води Етиопија помажу и САД и Кенија и други и нагласио да су дошли и форензички стручњаци из Израела.

Несрећа се догодила само шест минута пошто је авион узлетео из престонице Етиопије. Из авиокомпаније кажу да је главни пилот упутио позив за помоћ, али да су после тога изгубили контакт.

Страдали су држављани из чак 35 земаља, међу њима и један Србин.

Кенија је изгубила 32 држављанина што је више од свих других земаља.

Канада, Етиопија, САД, Кина, Италија, Француска, Британија, Египат, Немачка, Индија и Словачка изгубиле су четворо или више грађана.

Према проценама, погинуло је и деветнаесторо запослених у организацијама које су повезане са УН.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш саопштио је раније да је "дубоко ожалошћен" због авионске несреће у Етиопији.

Гутереш је упутио саучешће породицама жртвама, међу којима има и чланова особља УН, наводи се у саопштењу његовог портпарола.

Заставе у канцеларији Уједињених Нација у Етиопији, спуштене су на пола копља због жалости за 157 мртвих у паду авиона, икључујући и неколико радника УН и са њима повезаних организација.

"Ово нас је заиста шокирало...али такође нас подсећа на смртност човека, и сходно томе појачава потребу за хуманошћу" рекао је координатор резидената у Најробију Сидхарт Чатерје.

Несрећа је веома слична паду авиона истог модела индонезијске компаније "Лион аир" у којој је страдало 189 путника.

Несрећа поново поставља питање о сигурности авиона компаније Боинг 737 макс 3, који је представљен јавности 1967. године и веома брзо постао уобичајен путнички авион.

Авион је достављен Етиопији у новембру, а последње одржавање је имао четвртог фебруара. Летео је само 1.200 сати.

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести