ЕУ лидери 25. и 26. марта о расподели вакцина

БРИСЕЛ: Лидери ЕУ разговараће о координацији у борби против ковид-19, укључујући и расправу о дистрибуцији вакцина унутар ЕУ, на самиту заказаном за 25. и 26. март, сазнаје Танјуг у Бриселу.
eu
Фото: Tanjug / arhiva

Извори из Брисела потврдили су да је председник Европског савета Шарл Мишел добио писмо лидера Аустрије, Чешке, Бугарске, Словеније и Летоније, којима се вечерас придружила и Хрватска, у коме се тражи дебата о расподели вакцина против ковид-19 унутар блока након што се Аустрија пожалила да се дозе вакцина не распоређују равномерно међу државама чланицама, упркос договору унутар блока да се то учини према броју становника.

Ово питаје ће бити увршено на агенда мартовског самита, а предлог Мишела је да се овога пута самит одржи ”физички” у Бриселу, уз присутво свих лидера блока.

Писмо је истовремено послато и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.

Комисија је у писаном саопштењу вечерас поручила да се ”слаже да је најправедније решење за доделу доза вакцина на основу пропорционалног броја становништва сваке државе чланице” и да је то био и њен предлог за све уговоре о авансној куповини вакцина.

”Државе чланице одлучиле су да одступе од предлога Комисије додавањем флексибилности која омогућава договор о различитој расподели доза, узимајући у обзир епидемиолошку ситуацију и потребе за вакцинацијом сваке земље. Према овом систему, ако држава чланица одлучи да не приступи пропорционалној расподели, дозе се прерасподеле међу осталим заинтересованим државама чланицама"; наводи се у саопштењу Комисије.

ЕК додаје да је на државама чланицама да нађу споразум ако желе да се врате пропорционалној основи.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести