Европа закључана у страху од пораста броја новооболелих

БРИСЕЛ, : Други талас корона вируса тешко је погодио Европу, а многе земље, укључујући највеће европске економије, попут Немачке, увеле су ригорозне мере, као што је закључавање, како би обуздале ширење ове инфекције.
korona posao pixabay
Фото: Pixabay.com

И у региону су власти предузеле кораке да смање број заражених, па је тако словеначка влада одлучила 26. новембра да продужи за недељу дана све главне мере закључавања, укључујући забрану окупљања, школовање онлајн, кретање међу општинама и полицијски час од 21:00 до 06:00.

Због због великог скока у броју заражених и преминулих, Бугарска је затворила школе, угоститељске објекте и трговачке центре, а све образоване установе прешле су на наставу а даљину, пренела је агенција БТА. Пооштрене мере донете су с циљем да сузбију ширење вируса и на снази ће бити до 21. децембра.

Мађарска је 11. новембра затворила средње школе, универзитете и ресторане и увела полицијски час током ноћи.

У току протекле недеље уведено је посебно време куповине за старије грађане, али влада није додатно пооштравала мере, иако су здравствени експерти упозорили на континуиран пораст броја новозаражених и преминулих. Грчка ће остати закључана до 7. децембра, али владини званичници сугеришу да би рестрикције могле да буду продужене.

У сваком случају, како наводи АП, отварање земље одвијаће се постепено, почевши од школа, док ће ресторани, кафићи, барови и клубови последњи почети с радом.

Грчки званичници су рекли да ће забрана путовања унутар земље бити на снази током сезоне празника.

Међу највећим европским земаља које су предузеле кораке против пандемије је Немачка, чија се канцеларка Ангела Меркел договорила у среду са 16 државних гувернера да се делимичне мере закључавања продуже до средине децембра како би се додатно смањила стопа заражености уочи прославе Божића по грегоријанском календару.

Меркел је рекла да ће делимично затварање, које је почело 2. новембра, бити продужено најмање до 20. децембра, како би број нових случајева у сваком региону опао на мање од 50 на 100.000 становника недељно.

Немачка је 2. новембра затворила ресторане, барове, спортске и забавне објекте, али је школама, радњама и фризерским салонима дозволила да остану отворени. Првобитно је планирано да мере трају четири недеље.

Аустријски парламент је средином новембра усвојио је одлуку о другом "закључавању" земље, са ограничењем кретање, које ће важити целог дана, у циљу сузбијања ширења корона вируса.

Како је тада објављено, нове мере потпуног закључавања важиће до 6. децембра, а имају за циљ драстично смањење контаката.

Аустрија је тада, поред угоститељских и хотелских објеката, затворила радње, изузев прехрамбених, дрогерија, апотека, банака, пошта, ибензинских пумпи, а пграницење кретања проширено је на цео дан.

 

Аустријски канцелар Себастијан Курц, поводом очекивања грађана да ће доћи до скоријег попуштања рестрикција, у недељу је рекао да ће и после 7. децембра остати "масовна ограничења".

Циљ је, међутим, да се од 7. децембра код трговине и школа предузму обазриви кораци отварања, што, међутим, додао је, зависи од броја заражених.

У Енглеској је уведен други локдаун на националном нивоу 5. новембра, с планом да остане на снази до 2. децембра.

Британски премијер Борис Џонсон је пре недељу дана објавио нове мере које ће ступити на снагу у Енглеској након што истекне важење такозваног локдауна на националном нивоу, а које укључују повратак на регионални систем у више нивоа, али уз строже мере.

По завршетку тренутног локдауна 2. децембра, региони у Енглеској потпадаће под један од три нивоа: средњи, високи и веома високи. Ипак, већина Енглеске потпадаће под високи или веома високи ниво.

Представљајући у парламенту нови систем у више нивоа, за који је рекао да ће бити строжи, Џонсон је објаснио да у областима у којима је уведен први ниво значи да би људи требало да наставе да раде од куће, кад год је то могуће.

Други ниво значиће да могу да се отворе само ресторани и пабови који служе храну, а трећи да ће угоститељски објекти морати да буду затворени, осим када се обавља достава или када купци могу да понесу храну, док ће забавни простори у затвореном такође морати да буду затворени.

У Северној Ирској пре три дана почела је примена двонедељних строжих мера закључавања како би се зауставио ширење вируса уочи Божића.

Шпански премијер Педро Санчез 25. новембра је рекао да његова влада разматра да ограничи окупљања на Божић на шест особа како би сузбила ширење вируса.

У Француској ће до 1. децембра бити на снази мере закључавања на националном нивоу, које подразумевају да људи могу да напусте своје домове само ради одласка на посао, куповине основне робе, тражења здравствене помоћи или како би вежбали један сат дневно.

Сви који излазе напоље морају са собом да имају писано саопштење, којим то оправдавају.

Затворене су све радње које нису од виталног значаја, као и ресторани и барови, окупљања су забрањена, али школе и јаслице остају отворене.

Председник Француске Емануел Макрон је раније у току ове недеље представио план о постепеном ублажавању рестрикција, након што је у земљи забележен пад стопе заражености.

Чешки министар здравља Јан Блатни у недељу је рекао да ће влада дозволити ресторанима и продавницама које не продају прехрамбене намирнице да се отворе у четвртак, 3. децембра, с обзиром на то да се талас корона вируса смирује.

Укинуће се и полицијски час, али ресторани и кафићи морају да се затворе до 22.00, док музеји и галерије могу да се отворе, такође са ограниченим бројем људи, а спортски догађаји на отвореном могу да се наставе. На отвореном дозвољено ће бити окупљање 50 људи, а у затвореном до 10.

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести