Европска комисија објавила Споразум о Брегзиту, Шкоти против

БРИСЕЛ: Европска комисија објавила је данас нови текст споразума о изласку Велике Британије из Европске уније (ЕУ), постигнут јутрос, који предвиђа свеобухватно партнерство, укључиваће Споразум о слободној трговини, као и ширу секторску сарадњу тамо где је то у обостраном интересу две стране.
bregzit, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Frank Augstein)

Нови споразум, упућен чланицама ЕУ, требало би да замени претходни од 19. фебруара ове године, наводи се на сајту.

Ова декларација успоставља параметре за амбициозно, широко, дубоко и флексибилно партнерство у трговинској и економској сарадњи са свеобухватним и балансираним Споразумом о слободној трговини у свом средишту, спровођење закона и правде, спољне политике, безбедности и одбране и других области сарадње, наводи се у тексту споразума.

Споразум би требало да олакша трговину и инвестиције између страна, уз поштовање интегритета заједничког тржишта ЕУ и царинске уније и унутрашњег тржишта Уједињеног Краљевства, прихватајући развој његове независне трговинске политике.

Економско партнерство би требало кроз Споразум о слободној трговини да осигура да нема царина, намета или квантитативних ограничења.

Уједињено Краљевство неће бити земља Шенгена, већ трећа земља, што не обезбеђује слободно кретање људи.

Имајући у виду да је Уједињено Краљевство одлучило да принцип слободе кретања људи између ЕУ и Велике Британије више не важи, стране би требало да договоре споразуме о мобилности.

Ти аранжмани морају бити без дискриминација према државама чланицама ЕУ и уз пуни реципроцитет.

Циљ договорних страна је да, кроз домаће законодавство, омогуће визну либерализацију за краткорочне посете, као и да договоре услове за улазак и боравак током периода истраживања, студија, тренинга и размене младих.

Било које одредбе неће довести у питање Заједничко подручје путовања онако како се примењују између Велике Британије и Ирске.

Стране су се договориле и да би будући споразуми требало да омогуће ефикасно и без проблема функционисање железничког саобраћаја, односно линија попут Белфаст-Даблин и кроз тунел Ламанш, наводи се између осталог у споразуму.

Стране у споразуму потврђују достигнућа, користи и преданост мировном процесу у Северној Ирској и то остаје од пресудног значаја за мир, стабилност и помирење.

Постигнута је сагласност да споразум "Добри петак" или Споразум из Белфаста, постигнут 10. априла 1998. године мора бити очуван у свим својим одредбама, наводи се у тексту.

Споразум морају да потврде чланице ЕУ, али и парламент Велике Британије.

Фараж: Одбити споразум

Лидер странке Брегзита Најџел Фараж затражио је од парламента Велике Британије да одбаци нови споразум између британске владе и Европске уније (ЕУ).

Фараж је рекао да споразум "једноставно није Брегзит" и везиваће Британију за ЕУ на много начина.

Он је оценио да би више волео продужење рока за Брегзт после 31. октобра, које ће пратити национални избори, пре него парламентарно гласање о новим условима споразума.

Фараж је рекао да се залаже за "чист раскид" са Европом, пре него за "још један европски споразум".

Очекује се да у парламенту Уједињеног Краљевства буде ратификован до краја недеље, јер је узлазак Велике Британије из ЕУ планиран за 31. октобар.

Шкотска против споразума

Председница Шкотске националне партије Никола Стурџен изјавила је данас да посланици њене странке неће гласати за нови споразум Велике Британије и Европске уније (ЕУ) о Брегзиту, преноси АП.

Стурџен је оценила да ће најављени договор извести Шкотску из Европске уније, јединственог тржишта и царинске уније, што је противно демократској и већинској вољи грађана Шкотске.

Она је у писаној изјави поручила да посланици те странке неће гласати за Брегзит ни у каквом облику.

Шкотска национална партија има 35 посланичких места у Представничком дому који броји 650 посланика.

Стурџен, која се залаже за други референдум о независности Шкотске, сматра да је јасније него икада да је најбоља будућност за Шкотску као једнаке, независне европске нације.

Споразум добар за Ирску и С. Ирску

Ирски премијер Лео Варадкер поздравио је данас нови споразум о Брегзиту, уз оцену да је добар и за Ирску, као чланицу ЕУ, и Северну Ирску, као дела Уједињенг Краљевства, преноси АП.

Варадкар је на свом налогу на Твитеру написао да споразум омогућава Уједињеном Кракјевству да напусти ЕУ на "прикладан начин".

Према његовим речима, споразум штити јединствено тржиште ЕУ и место Ирске у њему.

Његов ентузијазам је у супротности са реакцијом Демократске унионистичке партије Северне Ирске, која је поручила да неће гласати за споразум јер "дугрочно није у интересу Северне Ирске". 

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести