Европска комисија прети Пољској финансијским санкцијама  

БРИСЕЛ: Европска комисија затражила је данас од Пољске да поступи по одлуци Суда ЕУ и суспендује активности Дисциплинског већа до 16. августа и саопштила да јој у супротном прете финансијске санкције.
eu
Фото: Youtube Printscreen

“Право ЕУ надређено је националном праву. Све одлуке Суда ЕУ су обвезујуће и о томе нема компромиса”, изјавила је попредседница Комисије Вера Јоурова и нагласила да ће ЕК затражити финансијске санкције ако се ситуација не среди до 16. августа, преноси Хина.

Суд ЕУ је 14. јула наложио Пољској да одмах обустави активности Дисциплинског већа, нове институције основане у оквиру реформе правосуђа.

Суд је утврдио да непристраност и независност новог Дисциплинског већа нису довољно гарантовани и да нема заштите од директног или индиректног утицаја извршне и законодавне власти.

С том се одлуком не слаже пољски Уставни суд који је оценио да привремена мера коју је издао Суд ЕУ није у складу са пољским Уставом.

Одлуку пољског Уставног суда да не испоштује одлуку Суда ЕУ многи виде као први корак у правцу могућег изласка Пољске из ЕУ, наводи Хина.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести