ЕВРОПСКА КОМИСИЈА: Завршен мониторинг Бугарске и Румуније

БРИСЕЛ: Европска комисија данас је и званично окончала поступак надзора Бугарске и Румуније који је уведен одмах по њиховом уласку у ЕУ-у због мањкавости у правосуђу, борбе против корупције и организираног криминала.
a
Фото: Youtube printscreen / Al Jazzera English/pixabay.com

Комисија је данас ставила ван снаге две одлуке којима је успостављен механизам познат као Механизам сарадње и провере (ЦВМ).

"Желела бих да честитам Бугарској и Румунији на великом напретку који су постигле од њиховог приступања ЕУ. Владавина права једна је од основних вредности наше Уније и обе чланице спровеле су велике реформе протеклих година и данас признајемо те напоре стављајући тачку на ЦВМ”, изјавила је председница Комисије Урсула фон дер Лајен, преноси Хина.

Додала је да ће се стање у правосуђу у Бугарској и Румунији пратити у редовним годишњим извештајима о владавини права који се раде за све државе чланице.

ЦВМ је уведен као прелазна мера како би се пратио напредак у подручју реформе правосуђа и борбе против корупције у обе земље те додатно борбе против организираног криминала у Бугарској.

ЕК је редовно од 2007. године објављивала извештај о напретку тих земаља у подручју правосуђа и унутрашњих послова. У октобру 2019. године објављен је последњи извештај за Бугарску, а у новембру 2022. за Румунију.

Комисија и земље чланице оцијениле су сада да су обе земље “испуниле своје обвезе утврђене у оквиру ЦВМ-а у време њиховог приступања Унији.

Тај посебни надзор стављао је те две државе у неповољнији положај у односу на остале па су неретко биле сматране другоразредним чланицама.

Тај надзорни механизам више је пута кориштен као аргумент да не буду примљене у Шенгенски простор без унутрашњих граничних контрола на простору ЕУ-а.

           

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести