Европски лидери одобрили споразум о Брегзиту

БРИСЕЛ: Председник Европског савета Доналд Туск објавио је да су лидери ЕУ одобрили ревидирани споразум о изласку Велике Британије из ЕУ.
Bregzit pixabay
Фото: pixabay.com

Споразум о Брегзиту би требало да ступи на снагу 1. новембра.

”Европски савет позвао је Европску комсиију и Европски парламент да омогуће да споразум ступи на снагу 1. новембра 2019. године”, каже Туск.

Доналд Туск је након усвајања закључака ЕУ лидера о ревидираном споразуму о Брегзиту оценио да је постигнут споразум који ће омогућити да се избегне ”хаос и атмосфера конфликта између ЕУ 27 и Велике Британије”.

Туск је нагласио да је нова верзија споразума прихваћена јер је првенствено одобрена од стране Ирске, али и од Европске комисије што значи да је ”безбедна и од користи за грађане ЕУ”.

”Клучна промена је прихватање царинских прегледа на уласку у Северну Ирску од стране премијера Џонсона.То ће омогућити избегавање царинских пунктова између Ирске и Северне Ирске, а омогућиће и интегритет јединственог тржишта”, каже Туск.

Он је најавио да се сада чека ”последњи корак”, а то је потврда споразума у оба парламента.

Председник Европског савета поручио ”британским пријатељима” да ће им, ако одлуче да се врате, ”врата ЕУ увек отворена”.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести