Европски парламент  позива на бојкот Зимске олимпијаде у Пекингу

БРИСЕЛ: Европски парламент позвао је на бојкот Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022. године, све док, наводи се, Кина не побољша стање људских права у Хонгконгу и провинцији Синђијанг, у којој живи етничка заједница Ујгури.
Evropski parlament Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Необавезујућа резолуција ЕП која је изгласана са 578 гласова за, 29 против и 73 уздржана и која има подршку највећих европских група, попут Европске народне партије, још један је показатељ нарушених односа Брисела и Пекинга, који су се додатно погоршали због спора око кршења људских права, преноси бриселски портал Еурактив.

Европосланици су у документу позвали институције и чланице ЕУ да "одбију позив да њихови званичници и дипломате присуствују Играма у Пекингу, уколико Кина не покаже већи напредак у погледу стања људских права у Хонгконгу, провинцији Синђијанг и у другим деловима Кине".

ЕП је у резолуцији најоштрије осудио кинеске власти и због затварања листа "Епл дејли" из Хонгконга и хапшења новнара тог дневника, уз образложење да су ти потези још један корак у настојању Кине да укине слободно друштво и да тамо укине слободу медија и слободу изражавања.

У резолуцији је потврђена и ранија одлука ЕП да блокира ратификацију споразума о улагањима ЕУ и Кине, све док трају кинеске санкције против европских посланика и интелектуалаца.

Потпуни бојкот ОИ, када владе не шаљу спортисте, званичнике и навијаче десио се неколико пута из различитих разлога, најпознатији су били 1980. године када су западне земље бојкотовале летњу Олимпијаду у Москви, да би источне земље узвратиле четири године касније, бојкотом Олимпијаде у Лос Анђелесу.

Са друге стране, стручњаци сматрају да је тешко проценити успех бојкота, а поједини упозоравају да би он у случају зимске Олимпијаде 2022. године могао да отежа добијање уступака од Кине.

Кинеско Министарство спољних послова упозорило је на снажан одговор уколико дође до бојкота.

"Кина се противи политизацији спорта и мешању других земаља у унутрашње послове у име људских права", рекао је портпарол кинеског министарства Ванг Венбин.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести