Фабричка производња у САД на 11-годишњем минимуму

ВАШИНГТОН: Производна активност у САД ублажила је пад у мају, мада је и даље на 11-годишњем минимуму, што је до сада најјачи знак да се најгори економски пад завршава са рестартовањем предузећа.
amerika, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/David Goldman), ilustracija

Опоравак од корона кризе би међутим, по оцено Ројтерса, могао да потраје годинама због велике незапослености,

Амерички Институт за управљање снабдевањем (ИСМ) саопштио је данас да се његов индекс фабричке активности у земљи повећао на 43,1 поена у мају са априлских 41,5 поена, што је најнижи ниво од априла 2009.

Показатељ испод 50 поена указује на смањење фабричке производње, која чини 11 процената америчке економије.

Ово је први раст индекса ИСМ од јануара, који према регионалним анкетама указује на побољшање производње у мају и потврђује да је у априлу економска активност дотакла дно.

Америчка привреда је у првом кварталу забележила пад по стопи од 5,0 посто међугодишње, што је најгори резултат од рецесије 2007-09. Процењује се да ће бруто домаћи производ у другом тромесечју пасти за чак 40 процената, што би било највеће смањење производње од Велике депресије 1930-их.

ИСМ-ов подиндекс нових наруџбина унапред, порастао је на 31,8 поена у мају са 27,1 поена у априлу. Индекс заосталих наруџбина у фабрикама повећао се на 38,2 поена прошлог месеца након суноврата тог показатеља на 37.8 поена у априлу.

Такође је дошло до незнатног побољшања ИСМ индекса о запослености у фабрикама, који је напредовао у мају на 32,1 поена у односу на 27,5 поена из априла, што је био најнижи ниво од фебруару 1949.године, преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести