(ФОТО, ВИДЕО) ХАОС У ДУБАИЈУ НАКОН РАЗОРНЕ ОЛУЈЕ: Највеће падавине у последњих 75 година, заробљени туристи, потпољени аутомобили, ШТЕТА НА СВЕ СТРАНЕ

Неки долазни летови су настављени у четвртак, али у целини међународни аеродром у Дубаију, велики туристички центар, једва да функционише.
9
Фото: Tanjug/ AP Photo/Christopher Pike

Услуге на аеродрому у Дубаију и даље су озбиљно поремећене јер јаке кише настављају да погађају Уједињене Арапске Емирате и суседне земље.

Олуја је у уторак погодила УАЕ, поплавивши путеве и делове прометног међународног аеродрома.

У поплавама је до сада погинуло 20 људи у Оману и једна у УАЕ.

Неки долазни летови су настављени у четвртак, али у целини међународни аеродром у Дубаију, велики туристички центар, једва да функционише.

Фото: Tanjug/ AP Photo/Jon Gambrell

Власти другог најпрометнијег аеродрома на свету саопштиле су у четвртак да су почели да примају долазне летове на Терминалу 1, који користе страни превозници, али да одлазни летови и даље касне.

Објавом на Иксу у четвртак рано, званичници су позвали људе да путују на аеродром само ако су потврдили резервације, преноси ББЦ.

" И даље је невероватно изазовно време. У живом сећању, мислим да нико никада није видео такве услове", рекао је шеф аеродрома у Дубаију, Пол Грифитс.

Околни путеви су и даље блокирани због пренатрпаности људи који покушавају да стигну до аеродрома.

Фото: Tanjug/ AP Photo/Jon Gambrell

У среду је отказано око 300 летова, а стотине је одложено.

УАЕ су забележиле најјаче падавине у последњих 75 година колико се води евиденција, саопштиле су власти. У уторак је на обично сушну земљу пало до 259,5 мм кише.

Ен Винг, британска туристкиња која је на аеродрому са супругом и троје деце у нади да ће одлетети на лондонски Хитроу, рекла је да је ужасно.

"Згњечени смо као животиње - опасно је и нехумано. Путници су викали и бунили се на пулту, није било особља", рекла је она.

Додала је да њена породица није јела од ручка, а све што је било обезбеђено су "мале кутије воде".

Многи заглављени путници огласили су се на друштвеним мрежама тражеćи више информација.

Други "веома узнемирени" и дезоријентисани путници, неки који путују са малом децом, објавили су да упркос потврђеној резервацији, њихове карте се не обрађују, јер „чекирање/остављање пртљага/пасошка контрола [нису] отворени".

Фото: Tanjug/ AP Photo/Jon Gambrell

Аеродром у Дубаију, који је прошле године опслуживао више од 80 милиона путника, други након Атланте у САД, упозорио је да ће опоравак потрајати "неко време".

Док кише настављају да ударају по региону, снимци из центра Дубаија у среду показују на десетине потопљених возила на поплављеним путевима, као и дуге саобраћајне гужве на другим местима.

Власти су упозориле да се предвиђа још грмљавина, јака киша и јак ветар. У Оману је више од 1.400 људи евакуисано у склоништа, док су школе и владине канцеларије затворене.

(Телеграф.рс)

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести