ФРА: Против сиромаштва 8 милијарди евра у наредне 4 године

ПАРИЗ: Влада француског председника Емануела Макрона планира да издвоји осам милијарди евра за борбу против сиромаштва, у наредне четири године, изјавио је портпарол француске владе Бенжамен Гриво.
Protesti protiv Makrona u Parizu Foto: AP Photo/Christophe Ena
Фото: AP Photo/C hristophe Ena

То је веома снажна политичка одлука у тренутку када посвећујемо велику пажњу јавним трошковима, рекао је Гриво листу „20 Минит“.    

Гриво није прецизирао да ли ће тај новац проистећи из нових фондова или, пак, из постојећих средстава која се већ налазе у оквиру других буџета, а којима ће се променити намена.

Није навео ни како ће новац бити трошен, али је рекао да је влада испланирала више мера како би људе вратила на посао или им дала боља радна места.

Иако су разни социјални програми развијени у протекле две деценије, Гриво је закључио да они нису искоренили узроке сиромаштва.

Макрон, који се нашао на удару критика да је „председник богатих“ након што је смањио порезе за богате и компаније, у четвртак ће, како је најављено, изнети своју стратегију против сиромаштва, напомиње британска агенција.

Макронов план против сиромаштва, који је једном већ одлаган, одавно је најављиван јер он настоји да убеди гласаче да његова реформска агенда не иде на руку само богатима и привредницима.

Статистичка агенција ИСЕЕ проценила је да је 2016. године око 8,8 милиона људи у Француској - односно 14 одсто становништва те земље - живело у сиромаштву, што је дефинисано као 60 одсто од просечних прихода, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести