Г7: Помоћ ЗБ да смањи зависност од руских енергената

БЕРЛИН: Министри спољних послова Г7 истакли су да морају да наставе да помажу Западном Балкану да смањи зависност од руских енергената и позвали државе тог региона, међу којима и Србију, да потпуно ускладе своје спољне политике са ЕУ, укључујући санкције Русији и њихову примену.
berlin
Фото: pixabay.com

Београд и Приштина се позивају да се конструктивно ангажују у дијалогу уз посредовање ЕУ, да у потпуности спроведу све претходне споразуме без одлагања и да нормализују односе кроз свеобухватан и правно обавезујући споразум, који ће омогућити реализацију европских перспектива, допринети регионалној стабилности и бити од користи свим људима у региону, наводи се у закључцима министара спољних послова Г7, објављеним на сајту немачког Министарства спољних послова.

Министри иностраних послова Г7 поново су потврдили посвећеност европској перспективи земаља Западног Балкана како би осигурали безбедност, стабилност и просперитет региона.

Они су поздравили то што је Западни Балкан уједињен у осуди рата Русије против Украјине, посебно у Генералној скупштини УН.

Министри Г7 су позвале земље у региону да унапреде унутрашње реформе, посебно у области владавине права, прошире домаћи политички простор, побољшају окружење за цивилно друштво и независне медије, наставе са напорима у спрецавању радикализације насиља, подржавају помирење и да се боре против дезинформација о геноциду, као и величања ратних злочина и осуђених ратних злочинаца.

Они су навели да су забринути због продубљивања политичке кризе у Босни и Херцеговини и додали да осуђују сваки покушај подривања јединства, суверенитета и територијалног интегритета те земље.

Додали су и да неће толерисати ''сецесионистичку политику Републике Српске'', која, како тврде, угрожава будућност Босне и Херцеговине и стабилност у региону.

Позивамо на повратак на пуну функционалност влада на свим нивоима како би у потпуности наставиле са радом, остављајући по страни реторику која изазива поделе и запаљиву реторику и избегавајући сваки чин који би могао да дестабилизује Босну и Херцеговину, наводи се у саопштењу.

Министри спољних послова Г7 су позвали све странке у земљи да обезбеде одржавање општих избора како је предвиђено у октобру.

Они су у потпуности подржали мандат високог представника Кристијана Шмита и извршни мандат операције ЕУФОР АЛТХЕА за одржавање безбедног окружења у земљи.

Министри спљних послова Г7 су истакли и да подржавају напредак у инклузивној регионалној сарадњи и енергетској транзицији, посебно кроз заједницко регионално тржиште и Зелену агенду за Западни Балкан у оквиру Берлинског процеса.

Позив Кини да престане да подржава Русију

Земље чланице Групе седам најразвијенијих земаља позвале су Кину да не помаже Русији, а нарочито да не подрива међународне санкције и не оправдава акције Москве у Украјини.

Пекинг треба да подржи суверенитет и независност Украјине, а не да "помаже Русији у њеном агресорском рату“, наводи се у заједничким закључцима Г7, преноси АП.

Ове земље позивају Кину и да, како тврде, престане да манипулише информацијама и дезинформацијама, и да "предузима друге активности да би дала легитимитет руском агресорском рату против Украјине“.

Никада нећемо признати границе које је Русија покушала да промени војном агресијом, саопштиле су чланице Г7, преноси америчка агенција.

Велика Британија, Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан и Сједињене Америчке Државе, поновиле су свој став да територије које су заузеле руске снаге треба да буду враћене Украјини и позвале Кину да поштује међунардно и национално право.

Чланице Г7 истичу значај мира и стабилности широм Тајванског мореуза и подржавају учешће Тајвана на Светској здравственој скупштини и техничким састанцима СЗО, те изражавају дубоку забринутост у вези са поштовањем људских права у Кини, посебно у Синђангу и на Тибету, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести