Гутереш: Конкретне мере и рокови за смањење штетних гасова

ЊУЈОРК: Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је данас све земље да појачају напоре и предузму конкретне мере у смањењу емисије гасова који доводе до ефекта стаклене баште.
guteres, tanjug ap
Фото: Tanjug/AP Photo (Bebeto Matthews)

Гутереш је, уочи важног самита УН о климатским променама у новембру у Глазгову, рекао да је главни циљ УН 2021. да земље и компаније одговорне за 90 одсто емисија гасова са ефектом стаклене баште поставе веродостојне рокове до када ће их потпуно сузбити како би се зауставило глобално загревање, преноси АП.

„Тежња ка стању карбонске неутралности мора постати нова норма за све и свуда, за сваку земљу, сваку компанију, град, финансијску институцију, као и кључне привредне секторе, а све обавезе преузете ка том циљу морају бити поткрепљене веродостојним плановима за њихово постизање, пошто саме речи нису довољне“, поручио је Гутереш чланицама УН током видео конференције.

Он је поново позвао велике индустријске земље да до 2030. поступно укину употребу угља, који је велики извор штетних гасова и да обезбеде да сиромашне земље добију 100 милијарди долара финансијских средстава која су им потребна сваке године да одговоре на климатске промене.

Гутереш је поручио да ће двадесет шеста конференција Уједињених нација о климатским променама (ЦОП26) ове јесени у Глазгову, одложена за годину дана због пандемије коронавируса, утврдити правила за напуштање фосилних горива која би компанијама дала веће подстицаје за смањење емисија штетних гасова.

Неколико земаља, укључујући САД, Кину и чланице ЕУ, већ је најавило планове за постизање карбонске неутралности, а ЕУ је саопштила да наставља са припремама за ЦОП26 и да ће наставити да ради на смањивању емисија, са циљем да Европа буде угљенично неутралан континент до 2050. године.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести