Гутереш: Уздржати се запаљивих изјава о суду за бившу ОВК

ЊУЈОРК: Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позвао је косовске политичаре на уздржаност у изјавама о новом суду за ратне злочине које су током рата починили припадници Ослободилачке војске Косова, наводећи значај тог суда за обезбеђивање правде за жртве тог сукоба. 
guteres, tanjug ap
Фото: Tanjug/AP Photo (Bebeto Matthews)

На Косово се, током три месеца, вратило 113 неалбанаца, наводи се у извештају шефа УН.

Први човек Уједињених нација упозорио је, у редовном тромесечном извештају амбасадорима Савета безбедности, косовске лидере да се уздрже од запаљивих изјава у вези са почетком рада Специјалног суда који ће, под окриљем ЕУ, процесуирати злочине које су током рата починили припадници Ослободилачке војске Косова, преноси РТС.

Гутереш је такво упозорење пренео амбасадорима држава чланица Савета безбедности УН након серије изјава косовских политичара, укључујући и председника Хашима Тачија, који је рекао да нова институција "суди само једној страни" и "не доприноси помирењу".

"Позивам косовске политичке лидере да покажу зрелост у изјавама о Специјалном суду, који представља кључни фактор у обезбеђивању правде за жртве прошлог рата", наводи се у новом извештају шефа УН, о којем ће Савет безбедности расправљати на седници заказаној за 14. новембар.

Нова седница Савета безбедности УН уследила је након позива Сједињених Америчких Држава, Француске и Британије да се седнице најмоћнијег тела светске организације о Косову, са свака три месеца "прореде" на две годишње, што снажно подржавају и представници власти у Приштини.

Таквом приступу противе се Србија и две сталне чланице Савета безбедности - Русија и Кина.У новом Гутересовом извештају нема помена ове иницијативе.Гутерес је поновио значај дијалога између Београда и Приштине, наводећи значај спровођења договора који су постигнути још 2013. године.

Шеф Уједињених нација је навео да се за три месеца, на које се односи нови извештај, на Косово вратило 113 неалбанаца.

Извештај генералног секретара УН ће Савету безбедности представити његов специјални представник на Косову, Захир Танин.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести