Хапшење узбуркало Аустралију, полицајац под истрагом

СИДНЕЈ: Полицајцу из Новог Јужног Велса су "ограничена овлашћења" и стављен је под истрагу након што је на друштвеним мрежама објављен видео на којем он обара једног тинејџера приликом хапшења, иначе припадника домородачке заједнице.
sidnejska opera, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Један од рођака ухапшеног младића објавио је да је он био у парку, који је мање од 100 метара удаљен од његовог дома. Сматра да полиција није имала ниједан разлог да га ухапси.

На снимку се чује како полицајци разговарају са групом у којој је био и овај тинејџер, непосредно пре хапшења.

Полицајац је рекао: "Отворите своје уши", на шта му је неко одговорио: "Не морам да отворим своје уши, сломицу ти вилицу, брате".

Полицајац је онда почео да хапси младица - ногом га је саплео тако да је пао, а руке су му ставили на леђа. Момак је ударио главом о под од цигле.

На снимку се чује како он јауче, а неко из групе негодује.

Рођак младића је рекао да је он одведен у полицијску станицу пре него што је одвезен у болницу.

Задобио је модрице на рамену, посекотине на колену, лицу и лакту и оштећени су му зуби, али му ништа није сломљено, преноси РТС.

"Око пет сати посла подне полицајци су патролирали Ворд парком у Сари хилсу, и тада су разговарали са групом тинејџера. Седамнаестогодишњи дечак је наводно запретио полицајцу, пре него што је ухапшен у одведен у полицијску станицу", навела је полиција у саопштењу.

У Аустралији страхују да би овај случај могао да ескалира као што се десило у САД након убиства Афроамериканца Џорџа Флојда.

Посланик из редова зелених Дејвид Шубриџ рекао је да полиција никада не би тако третирала белог тинејџера.

И посланик Дејв Шарма је на навео да му је мука од оваквог ддогадаја и да са великим интересовањем ишчекује наставк истраге.

Помоћник комесара Мик Вилинг је рекао да исто онолико колико брине због онога што је снимак показао брине и то што би неко могао да га искористи да "запали јавнос" и направи од ове ситуације нешто што није.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести