Хидроксихлорокин не помаже пацијентима, тврде научници у САД

ЊУЈОРК: Нова студија америчких лекара не открива никакве доказе да лек хидроксихлорокин помаже пацијентима болесним од ковид-19 да преживе или да избегну потребу за респиратором, преноси Си-Ен-Ен.
tablete pilule
Фото: pixabay.com

"Пацијенти који су добили лек нису били ни боље ни горе од пацијената који нису добили лек", тврди Нил Шлугер, професор епидемиологије са Универзитета Колумбија.

Мало је тога што би подржало широку употребу лека, написали су Шлугер и његове колеге у свом извештају, објављеном данас у медицинском журналу Њу Ингланд.

"Оно што мислимо да је можда најважнија порука јесте да се овај лек даје многим људима широм Сједињених Држава и широм света, без икаквих чврстих доказа да делује", рекао је Шлугер.

"Наши подаци не могу доказати повезаност између лека и исхода - тако да сматрамо да се овај лек не сме рутински давати хоспитализованим пацијентима", навео је он.

Председник Трамп заговарао је употребу овог лека, који је првобитно развијен за лечење маларије, а користи се за лечење неких аутоимуних болести, попут лупуса.

Опсервациона студија обухватила је податке о 1.376 пацијената са ковид-19 примљених у медицински центар Колумбија Универзитета, у периоду од 7. марта до 8. априла.

Међу пацијентима је 811 или 58,9 одсто лечено хидроксихлорокином. Преостали пацијенти нису. На крају студије интубирано је 180 пацијената, а 166 је умрло без интубације.

Студија није открила разлику у ризику од интубације или смрти код пацијената који су примали хидроксихлороквин у поређењу са онима који нису.

Национални заводи за здравље и Управа за храну и лекове упозорили су да лек не треба употребљавати ван клиничког испитивања.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести