ХР: ХДЗ освојио већину у 12 градова, СДП у пет

ЗАГРЕБ: Хрватска демократска заједница (ХДЗ) је на изборима за градска већа на локалним изборима освојио већину у 12 великих градова, показују привремени неслужбени резултати Државне изборне комисије, преноси Хина.
Epa (Antonio Bat)
Фото: Epa (Antonio Bat)

Наводи се да је Социјалдемократска партија (СДП) освојила највише гласова у пет, Истарски демократски сабор (ИДС) и Странка рада и солидарности имају већину у по једном градском већу као и две независне листе.

ХДЗ има већину у градским већимаа Крапине, Вировитице, Вуковара, Пожеге, Бјеловара, Карловца, Госпића, Задра, Шибеника, Сплита и Дубровника.

СДП је највише одборника освојио у градским већима Ријеке, Осијека, Чаковца, Копривнице и Сиска.

ИДС има већину у градском већу Пуле, а Странка рада и солидарности Милана Бандића у загребачкој Градској скупштини.

Независна листа Мирка Дуспаре, досадашњег градоначелника, освојила је највише гласова у градском већу Славонског Брода, а листа Ивана Чехока, некадашњег градоначелника, у градском већу Вараждина.

Међу већим градовима, у првом кругу су изабрана четири градоначелника из редова ХДЗ-а и то градоначелник Вуковара, где је са 61 одсто гласова потврђен досадашњи градоначелник Иван Пенава (ХДЗ-ХКС), као и градоначелник Вировитице Иван Кирин (ХДЗ-ХСЛС-ХСП АС) са освојених 60 посто гласова. Градоначелник Крапине (ХДЗ, А-ХСС 1904-ХСС-ЗДС) Зоран Грегуровић освојио је 58 посто гласова, а нови задарски градоначелник Бранко Дукић (ХДЗ-ХСП АС,ХСУ, Храст) изабран је са 51 посто гласова.

У првом кругу локалних избора Стјепан Ковач, кандидат СДП-ХСС-ХСУ-МДС-Лабуристи изабран је за градоначелника Чаковца са 56 посто гласова, док ће градоначелник Пуле и даље бити Борис Милетић (ИДС-ХНС-ИСУ-ПИП-Зелени) након што је у првом кругу освојио 51 посто гласова.

Ко ће бити нови градоначелници осталих великих градова у Хрватској знаће се након другог круга избора, у којем ће у Загребу снаге одмерити досадашњи градоначелник Милан Бандић (СРСМБ) са освојених 30 одсто гласова и Анка Мрак Тариташ (ХНС-СДП-ХСС-ХСУ-НХ-СУ), која је освојила 24 посто.

EUR/RSD 117.5618
Најновије вести