ХР: Оставка министра Кушчевића, политичког секретара ХДЗ

ЗАГРЕБ:  Хрватски министар управе и политички секретар владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Ловро Кушчевић поднео је данас оставке на обе функције, а премијер и председник ХДЗ Андреј Пленковић је након вишечасовног састанка у седишту странке обавестио новинаре да је прихватио те оставке, преноси Хина.
 Lovro Kuščević  Foto uprava.gov.hr
Фото: Ловро Кушчевић  Фото uprava.gov.hr

"Министар Кушчевић и ја разговарали смо и по мом повратку из Пољске, и током викенда и данас. Он је дао на располагање и мандат министра управе и политичког секретара ХДЗ. Ја сам као председник Владе и странке прихватио ту његову оставку и он ће напустити обе ове дужности и вратиће се у Хрватски сабор. С обзиром на све активности протеклих недеља у јавности и медијима, проценили смо да се тиме чини и велика штета њему лично а, наравно, и влади и ХДЗ и да то нема никаквог даљег смисла", изјавио је Пленковић. 

Он је додао да "оно што сада следи јесте да Кушчевић у оквиру својих активности реши све те недоумице које се постављају у јавности и на тај начин омогући своје политичко деловање.Кушчевич је рекао да је мандат дао на располагање и да га је премијер Пленковић прихватио, нагласивши да је "одговоран политичар".

Хина навди да су Кушчевићеву оставку протеклих дана тражили представници опозиције и коалициони партнери у Влади због наводних афера на Брачу.

Хрватски сабор допунио је у четвртак дневни ред опозиционим предлогом за изгласавање неповерења министру управе Ловри Кушчевићу, што је образложено тиме да је он "током обављања дужности начелника општине Нережишћа, а потом министра показао да му заштита јавног интереса није битна и своје је приватне, имовинске интересе континуирано стављао испред јавних, па је злоупотребом положаја на којима се налазио остварио милионску имовинску корист".

EUR/RSD 117.5618
Најновије вести